24.8.16

Toimivimmat, mutta samalla älyttömimmät sisustusratkaisutEnsiksi, anteeksi menneiden viikkojen radiohiljaisuus, blogi jäi tahattoman pitkälle kesätauolle. Tarkoituksenani oli ottaa kesällä vähän rennommin ja postata fiiliksen mukaan. No, kesähän vei täysin mennessään enkä tainnut loman aikana montaakaan kertaa edes avata tietokonetta. Vaikka töihin on palattu jo viikkoja sitten, on blogi pysynyt hiljaisena. Jotenkin kummasti kesätauon jälkeen kasvoi valtava kynnys ensimmäisen postauksen kirjoittamiseen.  

Onneksi on kuitenkin meidän pikkuinen sisustusbloggaajaporukka, jonka kanssa sovittua yhteistä kuukauden teema-haastetta en halua missään nimessä jättää väliin! 

Idea on siis se, että yksi ryhmäläisistämme valitsee aina kulloisenkin teeman, josta muut ryhmäläiset postaavat oman näkökulmansa. Kuukauden lopussa teeman antanut bloggaaja tekee koostepostauksen aiheesta. Ensimmäinen teemamme kesäkuussa oli kodikkuus. Valkoinen Harmaja -blogin Suvin mainion koosteen aiheesta voi käydä lukemassa täältä.


Esmeralda's-blogin Essi antoi elokuun aiheeksi kertoa toimivista sisustusratkaisuista. 

”Vaikka sisustamisessa esteettisyys onkin tärkeä asia, toimiva sisustus on muutakin kuin kauniita värejä ja esineitä. Millaisia toiminnallisia oivalluksia olet tehnyt? Mikä on paras toiminnallinen ratkaisu sisustuksessa? Kyseessä voi olla vaikkapa toimiva materiaali, pohjapiirros, huonejako, kalustus, säilytyssysteemi tai mitä tahansa, minkä koet toimivaksi sisustukseksi. Esittele postauksessa sisustuksellisesti sinua miellyttävä yksittäinen toimiva sisustusratkaisu tai kokonaisuus, joka on mielestäsi erityisen onnistunut toiminnallisesti.”


Meidän kodissamme toimivimmat sisustusratkaisut ovat samaan aikaan ne järjettömimmät. Yksi, vielä vuosien jälkeenkin ihastuttava järjettömyys, on meidän 25 m2 eteinen. Tällaisen suunnittelu uuteen taloon olisi sulaa hulluutta, mutta meille se tuli vähän vahingossa autokatoksesta eteiseksi -projektissa. Yhtä kaikki, tilavaan eteiseen on aina kiva tulla. Sisään tullessa ei ahdista eivätkä seinät kaadu päälle. Säilytystilaa on yllin kyllin, sillä eteisen yhteydessä on vielä tilava vaatehuone ulkovaatteille ja harrastusvälineille. Toimivuutta lisää entisestään liiketunnistimella toimiva valaistus, jonka ansiosta ensimmäisenä sisääntullessa ei tarvitse alkaa hapuilemaan valokatkaisijaa.

Summa summarum. Jos suunnittelisin itselleni taloa, piirtäisin kunnon kokoisen eteisen. En ehkä tällaista hallia, mutta huomattavasti tilavamman kuin ne vakiokopit, joissa ei mahdu toista ihmistä ohittamaan. Lähtöjä ja tuloja on kuitenkin normi lapsiperheen arjessa monen monta yhden päivän aikana. Ja aivan ehdottomasti Suomen oloissa vaatisin, että eteisessä olisi vaatehuone, jossa olisi kunnon säilytystilat kengille, ulkovaatteille ja harrastusvälineille.
Toinen ihanan toimiva, mutta järjetön ratkaisu on samaisen remontin tuoksinnassa syntyneen työhuoneeni ikkunat. Kuusi isoa ja yksi pieni ikkuna yhdessä normimakkarin kokoisessa huoneessa ovat ehkä pöljyyttä, mutta se raha minkä ikkunaremontissa hävisin, voitan terapiakuluissa. 

Jokaisella on omat henkilökohtaiset mieltymyksensä tilojen suhteen. Itselleni yksi tärkeimmistä seikoista on valo, luonnonmateriaalit sekä niiden tuntu.

Sisustusta suunnitellessa kehotan miettimään, missä tiloissa vietetään eniten aikaa, ja satsaamaan pelimerkkejä erityisesti niihin. Työhuone voi olla se pimein ja ankein koppi, jos siellä on tarkoitus maksaa laskut kerran kuukaudessa. Mutta jos siellä on tarkoitus viettää aikaa ja olla tuottelias, satsaa siihen. 

Sama koskee kaikkia kodin tiloja. Jos ruuanlaitto ja leipominen on intohimosi, satsaa keittiöön. Tee siitä täydellinen. Himosaunojan kannattaa panostaa löylyhuoneeseen ja tyylilyylin suunnitella itselleen unelmien pukeutumishuone. 

Arjen toimivuus on mielestäni juuri sitä, että ne tilat, jotka ovat aktiivisimmin käytössä, toimivat sujuvasti ja ovat viihtyisiä.Kolmas toimiva, mutta oudohko ratkaisu, on takkasyvennyksemme suuri ruokapöytä. Syvennys ei ole omaa käsialaa, enkä välttämättä sellaista kenellekään suosittelisi, mutta siihen suunnittelemani iso pöytä penkkeineen on osoittautunut vallan toimivaksi ratkaisuksi vieraita kestitessä.

Pöytä ei millään tavalla helpota omaa arkeamme, emmekä sitä omalla porukalla juuri edes käytäkään, mutta synttäreitä, joukkueiltoja yms. järjestäessä se on ollut omaa luokkaansa. Pöydän ympärille mahtuu helposti viisitoistakin ruokailijaa ja pöydän muodon ansiosta seurustelu sen ympärillä on varsin mukavaa ja mutkatonta.

Kotoamme olisi löytynyt paljon muitakin toimivia sisustusratkaisuja, mutta halusin tuoda esille näitä vähän sattuman kautta syntyneitä juttuja, ja sitä kuinka suunnittelulla vaikeatkin tilat voidaan kääntää voitoksi. 

Joskus erikoinen lähtökohta voi kirvoittaa paremman lopputuloksen kuin mitä se keskivertoperheen keskivertoarkeen suunniteltu perusratkaisu olisikaan.


Minkälaiseen toiminnallisuuteen sinä satsaisit?

20 kommenttia:

 1. Vaatii kyllä taitoa nähdä hankalat tilat uudessa valossa ja kääntää ne kodin parhaiksi puoliksi, mutta sullahan Karin sitä riittää!

  VastaaPoista
 2. Täällä myös blogikäynnistymisvaikeuksia.. :) kerran jo yritin mutta äh, niin paljon muuta nyt yhtäaikaa päällänsä.. Mielenkiintoisia tiloja ja juttuja! Ja tuosta minä juuri tykkään "vanhoissa" taloissa, että tiloissa ei välttämättä ole järkeä mutta niissä on juuri siksi jotain erityistä! Toimiva on valitettavasti joskus tylsää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ymmärrän tuon tuskan :) Totta, ehkä pieni hupsuus tekisi kodiesta myös mielenkiintoisempia :)

   Poista
 3. Todella mielenkiintoinen postaus, kiitos siitä! Loistava näkökanta aiheeseen. Työhuone näyttää aivan upean valoisalle ja eteisen suhteen iski kyllä kateus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kerrassaan loistava aihe, kun omassa ajatuksessa visuaalisuus on ikään kuin palkinto siitä, että muut asiat on tehty oikein. Liian usein tällä alalla puhutaan vain visuaalisesta puolesta :)

   Poista
 4. Kiva postaus :). Toiminnallisuus on minulle sitä, että kaikella on paikkansa, ja tarvitsemansa löytää kodista helposti. Kun muuttaa valmiiseen kotiin, perusratkaisuihin ei aina voi vaikuttaa, ja se toiminnallisuus on pakko luoda annettuihin raameihin. Mutta joka kerta se on yhtä kutkuttavaa löytää uudesta tilasta se oma "flow", ja arjen toiminnallisuus...miten järjestää eteisen vaatteineen, pyykkirumban jne...eli niitä perusjuttuja, joiden kanssa jokainen omassa kodissaan kamppailee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos! Mä taidan olla surkea just tuollaisessa peruskäytännöllisyydessä. Tai olen hyvä suunnittelemaan, mutta huono muuttamaan toimintatapojani ;)

   Poista
 5. Todellakin toi suuri eteinen on niin arjen luksusta! Ja muutenkin teillä jotenkin tuntuu, että kaikki on tehty toiminnallisuus edellä. Kuitenkaan visuaalisuudesta kärsimättä. Ihailtavaa!

  VastaaPoista
 6. Tosi mielenkiintoisia nostoja ja ajatuksia! Teidän koti on niin ihanan uniikki, tykkään. <3

  VastaaPoista
 7. Teillä on kaunis koti. Sinulla on myös tosi hyviä ajatuksia. Odotan aina mitä seuraavaksi postailet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Terhi! Nyt tuli hirveät paineet keksiä jotain järkevää sanottavaa =D

   Poista
 8. Mahtavia ratkaisuja. Etenkin toi sun työtila on sellainen yksittäinen asia, mikä mulle aina tulee mieleen, kun luen sun blogia. Se on huippu! Lapsiperheessä varmasti noi tilavat eteistilatkin jne on tosi käytännöllisiä. Teillä on kaunis koti <3

  VastaaPoista
 9. Ihana blogi, Ihana koti, Hienoja tilaratkaisuja ja upeita ajatuksia.. Jään innolla odottamaan :) http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 10. Voi toi teidän eteinen on aivan ihanan iso! Arjen luxusta. Mikä ja mistä on muuten tuo eteisen iso matto? Työhuoneesi on myös aivan loistava, suorastaan häikäisee valoisuudellaan, tykkään <3

  VastaaPoista
 11. no voi vittu sä olit tuonnu kylt tosi mukavasti kaikki esille siis vaik en just noista pastelli sävyistä tykkä mut toi kämpää oli tosi mageesti sisteuttu aj se kynäkin oli jsut hyvin siihen sisälytetty kaikki kuvat oli hienosti laitettu hattua nostan et tolla tyylillä olit saannu mun silmäää ielyttävän lopputuloksen

  VastaaPoista
 12. kelasin viellä ku pikku lapsi joka on ton tasanteen kokoinen näkee ton mestan suurena seikkailuna tosi magee ja nappi suoritus :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!