12.6.16

Stailaus vai koti?
Kiinteistövälitysfirmojen stailattujen asuntojen myyntikuvat ovat varsinaisia inspiraatiolähteitä. Käyn itsekin säännöllisin väliajoin ihastelemassa upeita asuntoja, huolella rakennettuja stailauksia ja taidokkaasti otettuja kuvia.

Kuvista saa usein loistoideoita asetelmiin ja erilaisten tunnelmien luomiseen. Inspiraatiota siis riittää, vaikkei koko ideaa kopioisikaan. Eikä pitäisikään, sillä onhan stailauskuvat aivan eri asia kuin koti, jossa asutaan. Kotiin ei valita kirjoja kannen värin vaan takakannen tiisereiden perusteella. Eteisen naulakossa on takkeja monenlaisiin sääolosuhteisiin, ei pelkästään niitä maton kanssa kivasti sointuvia. Ja kylpyhuoneessa on todennäköisesti esillä muutakin kuin yksi huolella valittu saippuapullo.

Jos tarkemmin miettii, pitäisi stailaus ja sisustaminen nähdä toistensa vastakohtina. Siinä missä myyntistailauksessa poistetaan kaikki henkilökohtaiset tavarat, pitäisi kodin rakentua nimenomaan niiden ympärille. Koti on kuin aikajatkumo, joka muokkautuu ja muovautuu asukkaidensa mukana. 

Harvoin kodikkaiksi koetaankaan tiloja, jotka ovat kerralla alusta loppuun saakka rakennettuja. Niistä puuttuu asukkaille tärkeät yhteiset muistot ja tarinat.

Pyrkimys stailatunkaltaiseen anonyymiin tilaan tuskin lopputuloksena palvelee ketään. Koti tuntuu silloin olevan loputtomiin täynnä epäsopivia tavaroita. Väärän värinen jauhopussi pöydällä ja riemunkirjavat kengät, harrastusvälineistä ja leluista puhumattakaan, rikkovat täydellisen harmonian. Oikeastaan ylipäätään koko elämä tuntuu sotkevan katsottavaksi, muttei elettäväksi tarkoitetun ympäristön.

Täydellisen stailauksen vastakohtana ei ole räjähtänyt sekamelska, vaan koti, joka on sisustettu käyttäjiään varten. Jos sisustamisen lähtökohtina pidetään asioita, jotka siellä joka tapauksessa ovat, eivät ne näytä kotiin kuulumattomilta missään kohtaa. Kaikki muu vain rakentuu niiden ympärille. Vanha sanonta "Mitä ei voi peittää, kannattaa korostaa" ihan oikeasti toimii. Jos ei nyt varsinaisesti korostaisi eteisen kenkämerta, voi kuitenkin valita sellaiset sävyt, ettei kotiin astuessaan kurkkua kurista välittömästi. 

Elämää varten kotiahan laitetaan, eikö?

25 kommenttia:

 1. Kiitos jälleen kerran hyvästä kirjoituksesta Karin! Toivottavasti meillä on joskus aikaa istua ihan kunnolla yhdessä alas ja vain jutella sisustamisesta. Sinulla on niin hyvä ajatuksia ja samankaltaisia pohdintoja, kuin mitä itse olen käynyt. Sinä vain osaat niin taitavasti pukea ne sanoiksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maru. Ja ehdottomasti olis tosi kiva nähdä ja jutella ihan rauhassa :)

   Poista
 2. Hyviä ajatuksia :-) Itse juuri tuolla toisaalla kommentoin niistä sävysävyyn olevista kirjankansista, jotenkin se oli vähän liikaa :-D Vaikka toki myyntikuvat laitetaan edustaviksi, minulle jää varsinkin näistä ruotsalaisten myyntikuvista usein sellainen olo, että sieltä on ensin viety sen oikean asukkaan koko omaisuus jonnekin muualle, ja sitten on stailattu se koko huusholli kuvattaviksi. Näistä ei siis ikinä tule sellaista oloa että joku on tuolla kodissa ihan oikeasti asunut. En tiedä ymmärtääkö tästä nyt mitä koetan sanoa, mutta minun silmään nämä on aina liian stailattuja ollakseen edes inspiroivia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, toisaalta haittaisiko se ostopäätöstä, että voisi kuvitella millaisen perheen kotia on ostamassa? Toisaalta ymmärrän, että anonyymeys jättää tilaa asunnolle, toisaalta taas juuri tuollainen liian tarkkaan jokainen kohta harkittu stailaus jättää myös kylmäksi.

   Poista
 3. Näinhän se juurikin menee. Itse en enää jaksaisi stailata asuntoa ketään varten. Olemme myyneet asuntoamme pitkään, jolloin elämisen jäljet oli karsittava pois, että se houkuttelisi ostajia. Tuli siivottua todella tarkkaan, mutta koti ei tuntunut omalta ollenkaan. Minun kodissani on sotkuista, lähes aina. Sisustuskuvat tuovat sitä onnellisuutta ja illuusiota siitä millainen omakin koti voisi täydellisimmillään olla. Eikä sellaistakaan ole olemassakaan. Onni on muissa asioissa kuin täydellisyyttä hipovassa kodissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni on tosiaan muualla. Ja jotenkin nurinkurinen ajatus, että koti koostuisi toisiinsa sopivista tarvaroista, ei jutuista, joilla on itselle arvoa.

   Poista
 4. Totta turiset ystäväni. Nyt täytyy vaan ostaa maton väriin mätsääviä kenkiä :D Tai kulkea paljain jaloin...hih

  VastaaPoista
 5. Totta! Niinhän se on, että sisustaminen ja stailaaminen ovat kaksi eri asiaa. Stailauskuvista saa ihania ideoita ja vinkkejä omaan kotiin, joka siten sisustetaan juuri omalle perheelle sopivaksi.
  Onneksi eteisen kenkämeri on hieman pienentynyt kesän kunniaksi, melkein voin jo järjestää sävyt kauniisti :)

  VastaaPoista
 6. Loistava postaus, ja niin totta! Ideoita kyllä napsin paljon, mutta kodin ehdoilla :)

  VastaaPoista
 7. Hyvää pohdintaa, kiitos! Myyntistailauksia kun on tullut tehtyä olen löytänyt itseni miettimästä aihetta useaankin otteeseen. Näen stailauksen ja sisustussuunnittelun tai omankodin sisustamisen jopa ääripäinä tietyllä tapaa, toisessa pyritään tuomaan asunnon mahdollisuuksia hyvässä valossa esiin isolle joukolle poistamalla 'häiriötekijöillä' ja pyrkimällä neutraaliuuteen. Toisessa valintoja ohjaa (myös suunnittelijana) ennen kaikkea asukkaan omat mieltymykset, tarina, henkilökohtaiset esineet, elämäntyyli ja persoona. Kummallekin on paikkansa, näkisin. Samaan aikaan usein ihastuttaa miettiä, miten pienellä voi loihtia asunnosta kuin asunnosta Pinterestimäinen maailma, vaikka raameissa ei olisi mitään ihmeellistä, ja auttaa näkemään tavararöykkiöiden takana olevia helmiä palvellen näin asuntojen ostajia entistä laajemmin, etenkin jos omasta tyylistä poikkeavan tilan visualisointi mahdolliseksi omaksi tulevaksi kodiksi ei tule luonnostaan. Ja kyllä, elämä ja persoona tekee minustakin kodin. Kiitos kun nostit tämän kiinnostavan aiheen esille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kummallekin on paikkansa! Ehkä koen vain hieman huolestumista siitä, että koteja yritetään saada samanlaiseen "täydelliseen harmoniaan" kuin stailatut kohteet - mikä ei siis ikinä tule onnistumaan, eikä pitäisi olla tarkoituskaan.

   Poista
 8. Kiitos hyvästä kirjoituksesta, itsellä on tullut pohdittua samoja asioita monta kertaa! Ja liityinpä samalla lukijaksikin, monesti kun on tullut täällä poikettua, mutta aiemmin ei jostain kuitenkaan kommentoitua :)

  VastaaPoista
 9. Niin asian ytimeen :) Stailatut asunnot ovat toki kauniita, ja niistä saa paljon inspiraatiota kun haluaa kaunistaa omaa kotiaan...mutta toisaalta ne luovat ehkä alitajuisesti paineita sisustamista harrastaville. Miten tämän nyt selittäsi...jatkuva kuvavirta on kuin pientä aivopesua, ja oma mieli alkaa ehkä ajatella, että "onpa tuossa kuvassa täydellisen näköistä", miksi oma kotini on sekamelska sitä sun tätä, vaikka se silti omiin silmiin on rakas ja ennen kaikkea koti, ihmisineen". Sisustamisesta on tullut vähän niin kuin ulkonäkö ja muoti - se luo paineita, että pitäisi näyttä tietynlaiselta, ollaakseen "oikea" ja kelpaava. Paljon on yritetty sisustusmaailmassa ja blogeissa ehkä taistella tätä vastaan, esittelemällä "tältä meillä oikeasti näyttää, eli sotkuista on, ei täydellistä", ja se on ihan hyvä suuntaus...vaikka menee ehkä toiseen ääripäähän. Tämä sinun statement "elämää varten kotia laitetaan" on varmaankin se ydin. Juuri niin :). Ja jos elämää eletään kodissa muidenkin kanssa, niin on osattava tehdä kompromisseja ym....stailatut kuvat ovat yhden ihmisen näkemys, ja kodista muodostuu asujiensa näköinen, niin hyvässä kuin "pahassa" (=eli ei sisutuslehtikuvien mukainen", mitä kyseinen klisee sitten lopulta ikinä tarkoittaakaan :D)...monimutkainen, mutta kiehtova aihe...ja ennen kaikkea pitää olla iloinen, että on asiat niin hyvin, että tällaisia "First World Problems" aiheitakin on olemassa :). Mutta estetiikka on tärkeää, onhan se ollut sitä jo luolamiesajoista...Ja ennen kun rönsyilen yhtään enempää, lopetan tähän :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä kyllä niin hyvin aina ymmärrät mun pointit =D Olis ihana nähdä ja istua alas joskus :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!