31.5.16

Rakkaimmat kirppislöytöniModernisti Kodikkaan Kertun sisustuskirppislöydöistä lukiessani oikeastaan havahduin huomaamaan ostavani itsekin yllättävän paljon sisustusjuttuja käytettyinä. Vaikka jaksankin sitkeästi nostaa sisustamisen ekologisempia valintoja esiin, en ensisijaisesti tarkoita sillä käytettyjen tavaroiden ostamista vaan ennemminkin suunnitteluun ja valmistusprosessiin liittyviä parempia ja kestävämpiä valintoja.

Second hand -tuotteiden ostaminen edustaa itselleni enemmänkin sitä, että voin panostaa sellaiseen laatuun, johon minulla ei uutta tuotetta ostaessani sillä hetkellä olisi ehkä varaa. Jotkut klassikkotuotteet myös tuntuvat käytettyinä huomattavasti sielukkaammilta kuin pakasta vedetyt uudet yksilöt. 

Osa kirppislöydöistä on päätynyt meille pitkän harkinnan ja tinkimättömän sitkeän kyttäämisen seurauksena. Useimmat kuitenkin vähän yllätyksenä ja lähes pyytämättä. Jotkut taas kuuluvat vähän molempiin näistä kategorioista.

Paras esimerkki tästä on ehdottomasti rakkain second hand löytöni, sapelimahonkiviiluinen Artekin pöytä. Pöytä oli kyllä harkittu ostos, mutta kuvittelin ostavani oranssihtavalla petsilla pilatun koivuviiluisen pöydän. Tarkoituksenani oli maalauttaa kansi valkoiseksi mutta toisin kävi. Petsin alta löytyi kauneista kaunein sapelimahonkipinta. Ensireaktioni oli hämmennys, sillä suurena vaaleiden puulaatujen rakastajana ei kodissamme ole ollut sijaa tummille puunsävyille. En kuitenkaan voinut lähteä pilaamaan arvokasta pöytää maalilla, vaan annoin sille mahdollisuuden. Onneksi niin. Pöydästä on tullut todella rakas ja ilman tuota tummakantista pöydää, keittiömme tunnelma olisi jotain aivan muuta.

Oranssinpunainen Eamesin DSW-tuoli kuuluu osastolle harkitsemattomat ostokset. Bongasin sen Huuto.netistä pahimpaan mustavalkosisustusbuumin aikaan. Tarjosin tuolista naurettavan edullisen hinnan enkä ikinä uskonut saavani sitä, mutta niin vain kävi, ettei kukaan muu ollut punaisesta tuolista kiinnostunut. Minusta tuoli on todella symppis. En ehkä olisi marssinut kaupasta ostamaan tuota väriä, mutta loppuseltaan se antaa paljon hauskemman ilmeen kuin mitä sama tuoli mustana tai valkoisena antaisi.

Järkivalintoja, ja pidempään kytättyjä löytöjä taas edustavat Muuramen työpöydän laatikostot sekä Artekin 69-tuolit. Näitä paljon myytyjä klassikoita on usein tarjolla, joten ostoprosessissa ei kannata suotta hötkyillä. Voi vain odottaa rauhassa milloin sopivat yksilöt osuvat kohdalle. Kyttäämistä muuten helpottavat nettikirppareiden tarjoamat hakuvahtipalvelut, joita itse ainakin käytän ahkerasti.

Olen etsinyt käytettyinä myös tuotteita, joiden toimivuudesta en ole ollut niin varma. Vierashuoneemme vuodesohva kuuluu tähän kategoriaan. Huoneen käyttötarkoitusta ja kokonaisuutta miettiessä emme olleet satavarmoja, miten tulemme huonetta käyttämään ja olisiko vuodesohva ylipäätään "se juttu". Käytetyillä tuotteilla on taloudellisesti aika riskitöntä tehdä kokeiluja, sillä yleensä tuotetta uudelleen myydessä saa suurin piirtein saman rahan takaisin kuin mitä siitä on itsekin maksanut. Mutta Ikean PS-vuodesohva on osoittautunut käytössä varsin toimivaksi peliksi, joten se on lunastanut paikkansa vierashuoneestamme. 

Hayn Don't leave me -pöytä on myös kirppislöytö. Vuodesohva kaipasi laskutilaa, mutta sen tuli olla helposti pois siirrettävissä levitettävän vuoteen tieltä. Kriteerit täyttävä pöytä löytyi nettikirppikseltä kotimme läheltä. Käytetyksi tuotteeksi maksoin pöydästä aika kovan hinnan, mutta se oli täysin uudenveroinen, ja toisaalta säästyin myös tilaamisen ja odottelun vaivalta.

Olohuoneeseen olen puoli iäisyyttä kytännyt linoleumkantista pyöreää pöytää, mutta kun se ei ole osunut minun kohdalleni, poimin kerran muutamalla kympillä neliön muotoisen erittäin hyväkuntoisen Artekin pöydän korvikkeeksi. Toisen romu on toisen aarre.

Makuuhuoneen Vuolle-valaisin kuuluu juttuihin, joista olin haaveillut pitkään, mutta varjostimen korkeahko hinta piti minut aina vain haaveilijan tasolla. Kun kerran sitten näin sellaisen käytettynä myytävänä, iskin heti kiinni. Parasta ehkä onkin juuri se, että saa täytettyä jonkun todella pitkäaikaisen haaveensa.

Kierrätyskeskuksia ja pikku paikkakuntien kirppiksiä kiertäen löytäisi varmaan ihan todellisia helmiä, mutta nettikirppisten kaluamisen helppous vie itselläni voiton. Mitä aktiivisempi jaksaa itse olla, sitä todennäköisemmin odotetut aarteet tupsahtavat eteen.

Jotkut bloggarit tuntuvat olevan suoranaisia magneetteja huippulöydöille, kuten upeita klassikoita bongaava Form Follows Function -blogin Tuija, Keski-Euroopan kirppareita kaluava Ex-minimalisti Riikka ja lähes kokonaan kierrätysjutulla kotinsa sisustanut Lucksury life -blogin Heidi, idyllistä Tyynelää sisustava Sateenkaaria ja serpentiiniä -blogin Laura ja kotimaisiin klassikoihin luottava Luumutar.

Kelpaako sinulle käytetty?


17 kommenttia:

 1. Istun olohuoneemme sohvalla, enkä bongaa tästä keittiö/olkkari/eteinen näkökentästä mitään muuta kuin tämän sohvan, everydayn designin kassitelineen ja vitriinin, jotka ovat ostettu uutena. Kaikki muut on kirppareilta, roskiksesta tai kokonaan itse tehtyjä. Sinun löytösi ovat todellakin löytöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin eilen postausta kirjoittaessanikin, että turhaan bloggaajia syytetään jatkuvasta ostelusta. Ainakin kaikki oman lempiblogini painottavat enemmänkin harkittuun kuluttamiseen kuin jatkuvaan osteluun :)

   Poista
 2. Istun olohuoneemme sohvalla, enkä bongaa tästä keittiö/olkkari/eteinen näkökentästä mitään muuta kuin tämän sohvan, everydayn designin kassitelineen ja vitriinin, jotka ovat ostettu uutena. Kaikki muut on kirppareilta, roskiksesta tai kokonaan itse tehtyjä. Sinun löytösi ovat todellakin löytöjä!

  VastaaPoista
 3. Mainioita löytöjä! Itsekin yritän nyt keskittyä metsästämään juttuja, joista olen haaveillut pitkään tai jotka ovat oikeasti tarpeen. Jos jotain muuta kiinnostavaa tulee vastaan siinä välissä, katsotaan miten käy... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin tavarapiste on oikeastaan siinä rajapinnassa, että pitäisi keskittyä vain tosi tarpeisiin =D

   Poista
 4. Upeita löytöjä! Mä olen vähän huono ostamaan tavaraa käytettynä, mutta muutamia huippuhankintoja on tullut tehtyä lähinnä kun joku tuttu on halunnut luopua omastaan. Yritän kyllä hankkia tavarat pitkällä tähtäimellä, mutta joskus tulee huteja, onneksi silloin nämä erilaiset kirppissivustot on tosi käteviä. Ihana tuo punainen DSW! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan kirppissivustot toimivat toiseenkin suuntaan :)

   Poista
 5. Mä niin toivoisin, että olisi enemmän aikaa kierrellä kirppareilla! Yleensä kyllä aina katson ansin tori.fi, josko sieltä löytyisi tarvittava tuote ennen kuin ostan kaupasta :)

  Kivoja löytöjä olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en ehdi kiertelemään kirppiksillä. Onneksi on nettikirppikset :)

   Poista
 6. Upeita löytöjä ja niin kaunista! Itse olen jo pidempään kytännyt sopivaa kaappia nettikirppiksiltä ja tori.fistä, mutta sellaista ei ole tullut vastaan tai ne menee niin äkkiä etten hitaana hämäläisenä ehdi mukaan ;), mutta ehkä sitkeys vielä joskus palkitaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmet häviävät kyllä tosi sukkelaan. Itseltäkin on mennyt kymmenet helmet ohi, kun en ole koko ajan voinut olla kyttäämässä :)

   Poista
 7. Aivan ihanat kuvat <3 Näitä voisi tuijotella loputtomasti. Käytetty kelpaa todellakin, jopa ennemmin kuin uusi. Kävin just Artek Aitan alessa kuolaamassa samanlasia keittiön tuoleja, jotka näkyy löytyvän sultakin, mutta uusina ne näytti liian sliipatuilta meidän sillisalaattikotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat ovat sitä paitsi mun mielestä tukevamman tuntuiset :) Noita 69-tuoleja on aika usein myytävänä käytettynä. Meilläkin oli niitä ennen kahdeksan kappaletta, mutta myin vähän aikaa sitten ylimääräiset pois :)

   Poista
 8. Täällä 100 lukija ilmoittautuu! : D Tuolta Sisustusunelmia blogista tänne päädyin. Ihanan näköistä teillä! Jään seurailemaan ja tervetuloa myös minun blogiini. Ja käytettyä ostetaan täälläkin! Minusta on kiva tuunata vanhasta uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa! Mukava kun ilmoittauduit, niin löydin sinunkin ihanaan blogiisi :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!