5.2.16

Jokainen valinta tuntuu
Näitä 55 KVADRATIN upeita kuvia katsellessa tuli mieleen, että jos minulta kysyttäisiin, mitä osa-aluetta sisustuksen saralla haluaisin erityisesti tuoda esiin, olisi se tuntoaistin käyttäminen. Ei sillä että kukaan olisi kysynyt, mutta kerronpa kuitenkin.

Minusta aivan harmillisen vähän puhutaan tuntoaistin merkityksestä viihtyisyyteen. Sisustusvalintoja tehdään liian usein pelkästään kuvien perusteella. Eikä kai verkko-ostamisessa muita vaihtoehtoja olekaan. Kuitenkin väittäisin, että se miltä koti meistä tuntuu, määrittää oikeastaan sen, miten hyvin me siellä voimme. 

Tuntoaistilla ja kosketuksella on väliä. Jos sinulla on ikävä rakkaimpiasi, riittääkö pelkkä kuva tyydyttämään ikävän? Tuskinpa. Haluat päästä koskemaan heitä, halaamaan ja tuntemaan toisen ihmisen lämmön. Ei kodissakaan riitä pelkkä visuaalisuus. Pelkästään kaunis sohvatyyny voi tuoda iloa, kunnes illalla väsyneenä painat kasvosi vasten sen kylmää ja koleaa pintaa. Torkkupeite voi näyttää hyvältä tuolin käsinojalle laskostettuna, mutta kääriydypä siihen pienen voimalaitoksen verran sähköäjohtavaan, pitkin sääriä liimautuvaan huopaan rentoutuaksesi, niin eipä onnistukaan. 

Usein miellyttävimmiksi koetaan materiaalit, jotka lämpenevät kosketuksesta ja tuntuvat siten "eläviltä". Tämän vuoksi itse tykkään suosia luonnonmateriaaleja aina kuin se vain on mahdollista ja järkevää. 

Kuinka paljon te kiinnitätte huomiota materiaalituntuihin?

Karin

kuvat: 55 KVADRAT16 kommenttia:

 1. Paljon! Materiaalit on ensisijaisia valintoja tehdessä, aidot niiden olla pitää. Itse en pystyisi ikinä valitsemaan laminaattia lattiamateriaaliksi, keittiöntasoksi tai pöydäksi. Ja pyrin kaikessa muussakin käyttämään kaikkea luonnollista ja välttämään keinotekoista, feikkiä, wannabeeta tai epäaitoa. Ihan eri tuntuma ja näkymä aidoissa materiaaleissa, vaikka ihan hienosti jäljitelmiä osataankin nykyään tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäljitelmät ovat niin hyviä, että joskus valokuvissa näyttävät paremmilta kuin aidot. Luonnossa eron tietysti huomaa :)

   Poista
 2. Materiaalin tuntu on ehdotonta! Aitous ja miltä pinta tuntuu iholle on tärkeää. Kuljen aina silittelemässä ja hypistelemässä kaikkea :) Mikään ei voita luonnonmateriaalia! Ihana postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, mäkin olen sellainen hiplailija joka paikassa. Kerkeän ihan joka paikassa koskemaankin ennen kuin huomaan sen "ethän koske!" kyltin :)

   Poista
 3. Ihanasti sopii aihe blogin nimen kanssa! Mä en oo tunne-ihminen, vai olisko tässä tapauksessa tunteva osuvampi?! Mulla ulkonäkö menee kuus-nolla sen ohi miltä se käteen tuntuu. Olen sellainen visualisti jolle on tärkeintä miltä joku näyttää, sillä ei ehkä olekaan niin väliä tuntuuko se mukavalta vaiko ei kun emmä tunne mitään. Kiva aihe! En ole ennen ajatellutkaan tälläistä! Saattaisin valita oikeiden silkkilakanoiden sijasta jotkut voimalaitos-satiinilakanat jotka kuitenkin näyttäisi silkiltä. Tykkään myös hirmuisesti materiaaleista jotka näyttää joltain muulta kuin mitä on, vaikkapa kiven näköisistä tyynyistä.. Kaikki pörröinen saa kuitenkin aikaan pienen pakkomielteen hipeltää, vaikkapa lampaantaljat. :) Luonnonmateriaalit on kyllä kivoja, niissä se ulkonäkökin kun on kohdillaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistähän nimi olisi saanut alkunsa ;) Kannattaa testata materiaaleja silmät kiinni. Lakanoissakaan ei loppupeleissä ole ulkonäöllä enää mitään väliä, kun valot ovat pois. Vain tuntu on enää jäljellä :)

   Poista
 4. Loistava kirjoitus :) Totta joka sana. Ja hauska tuo "pienen voimalaitoksen verran sähköäjohtava..."

  Koko ajan yhä enemmän materiaalit vaikuttaa päätöksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, kun joskus on onnistunut ostamaan sen ihanan pehmeän fleecepeiton, josta ei pääse enää irti vaikka haluaisi. Sohvalta lähtiessä sen saa kiskoa irti vaatteista sähköiskuilotulituksen saattelemana. Ei tuu toista kertaa =D

   Poista
 5. Ihana pohdinta!! Minä olen juuri tuollainen tunteva sisustaja.. On tärkeää että voin kuvitella miltä jokin pinta tuntuu jo ihan pelkästä katseesta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin! Monista materiaaleista voi jo ulkonäöstä tietää, miltä se tuntuu.

   Poista
 6. Täyttä asiaa, Karin! Mulle on myös materiaalien tuntu todella tärkeä enkä osta myöskään esim. keinokuitua olevia huiveja. Siksi kärsin meidän laminaattilattioiden muovisesta pinnasta (ruman ulkonäön lisäksi) :((

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän Riikka. Lattiaan, kun ollaan vielä koko ajan kosketuksissa :(

   Poista
 7. Todella paljon. Aidot ihmiset ja eläimet tekevät oikean kodin. Materiaalin tunnulla on todella iso vaikutus viihtyisyyteen. Joskus, kun mietin sairaanhoitajakoulutukseni lopputyöaihetta olisin halunnut tehdä lopputyöni sairaalavaatteiden versus omien vaatteiden käytön vaikutuksesta paranemiseen ja kuntoutumiseen. Aiheesta löytyi vain niin vähän tutkimustietoa, että päätin luopua aiheesta. Meillä dememtiahoitokodissa käytetään omia vaatteita, eikä niitä kamalia sairaalapeltivaatteita. Sillä on tutkitusti vaikutusta dementiaa sairastavien käytökseen. Tämä meni vähän asian vierestä, mutta toivottavasti ei haittaa. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mennyt yhtään asian vierestä. Juuri noinhan materiaaleja pitäisi käyttää, saada ihmiset tilanteessa kuin tilanteessa tuntemaan olonsa hyväksi. Oikeasti sisustamisenkin syvempi merkitys on nimenomaan sillä viihtyisyydellä eikä sillä, että "näyttää hyvältä" :)

   Poista
 8. Ihana postaus, kolahti! Olet itsekkin "käsiedellä" kulkija. Kaikkea pitä koskea ja vähän painella. Mieheni on joskus huomauttanut asiast kaupassa käydessä =D Mutta kyllä sillä on merkitystä. Minusta vanha, kulunut ja elämäänsä nähneenä pehmennyt puun pinta on aivan parasta. Minulla on vielä pellavalakanat kokematta. Ehkä se olisis seuraava mihinpanostaa. Muistan lapsuudesta sen, että halusin käyttää vai ikuisuuden vanhoja lakanoita. Uutuuden karhuus oli inhottavaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mä olen samanlainen, lapsen asteelle jäänyt "kaikkeen pitää koskea" -tyyppi :) Pellavalakanat muuten saattavat alkuun tuntua puuvillaisiakin karheammilta, muta pellavahan tekeytyy ajan kanssa. Meillä on ollut samat pellavapussilakat kohta kolme-neljä vuotta pese ja pidä -käytössä ja nyt ne ainakin ovat tosi pehmeät :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!