29.2.16

Avotakan aarteita vuodelta 1982Pahimmanlaatuisena sisustuslehdiaddiktina en kerta kaikkiaan voinut kävellä ohi nähdessäni taannoin kirppiksellä myytävänä Avotakan vuosikerran 80-luvulta. Ja hyvä niin, sillä niin monet huutonaurut ja ihmetykset tuo koviin kansiin sidottu tekele on minussa herättänyt.

Ihmetyksen aiheita:

Miten loppupeleissä tyylikkäitä ja linjakkaita esiteltävät sisustukset ovat. Moni näistä klassikoita vilisevistä kodeista olisi aivan yhtä ihastusta herättävä tänäkin päivänä. Kuten yllä oleva saunamökki, jossa on oivallisesti yhdistetty kevyet Bertoia-tuolit tummien, raskaiden paneleiden seuraksi. Tai alla oleva pikkukoti, jossa matala kirjahylly, trendikkäästi daybed keskellä huonetta ja kodikkuutta on tuomassa pieni kamina.

Sama tyylikkyys ei muuten jatku mainoksissa. Katsokaa miten luonteva stailaus. Menenpä tässä vuoteeseen sanomalehden, tusinan korvapuusteja ja kolmen tuoremehulasin kanssa. Kaverina on vielä parin litran vesipullo, jos mehun jälkeen sattuu jäämään pikkujano...
Ja entä nämä poseeraukset? Elävä koti ei ehkä omalla mittapuulla vastaa tunnelmaa, joka tästä kuvasta välittyy. Mutta ilmeisesti sekä sisustaminen että edustaminen on ollut vakava asia. En uskalla edes miettiä paljonko omille teineille pitäisi maksaa, että suostuisivat tuollaiseen kuvaan.Tämän päivän sisustuslehdistä poiketen kasarilehden pääpaino kotien ja tuotteiden esittelyn sijaan tuntui olevan opastaa ja neuvoa lukijoita onnistumaan oman kodin sisustamisessa. Pelkän visuaalisuuden sijaan lukijoille oli laadittu hyvin konkreettisia tietopaketteja tilankäytöstä, materiaaleista, mitoituksesta ja värien käytöstä. En voi olla tykkäämättä tästä näkökulmasta, sillä minusta viihtyisyys tulee edelleenkin ennen kaikkea hyvin tehdystä perustyöstä ja toimivuudesta eikä siitä päällimmäisenä näkyvästä hipistelystä.

Vastasivatko kuvat muuten yhtään kuvitelmiasi kasarisisustuksesta?

Karin

9 kommenttia:

 1. hhahah! Mä en kestä!! Toi telkkari...ehkä mä silti otan mieluummin ton mun mustan möhkäleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Että oma töllötin alkoi justiinsa näyttämään tosi hyvältä :) Muistatko miten muuttaessa piti miettiä, kuka jaksaa kantaa telkun =D

   Poista
 2. Mä oon niin vanha :( Luin Avotakaa jo tuolloin. Kotiin tai toimistolle se on tullut vuodesta -90 lähtien.

  "En voi olla tykkäämättä tästä näkökulmasta, sillä minusta viihtyisyys tulee edelleenkin ennen kaikkea hyvin tehdystä perustyöstä ja toimivuudesta eikä siitä päällimmäisenä näkyvästä hifistelystä."
  Amen to that 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin kasarilla vielä lapsonen, mutta ysärin alusta saakka olen lukenut varmaan lähes jokaisen numeron :) Eihän sulla jemmassa olisi mitään sieltä ysärin alusta? Vois saada inspistä tähän nykyiseen kotiin :)

   Poista
 3. Interesting retro magazine!

  http://beautyfollower.blogspot.gr/

  VastaaPoista
 4. Hei ihan mahtavaa! Täytyy alkaa pitää kirpparilla silmät auki sisustuslehtien suhteen. Nää vanhathan sopisi paremmin mulle, kun tavaratkin on jostain sieltä vuosien takaa :)

  Elävä koti on kyllä kuvan perustella harvinaisen harhaanjohtavasti otsikoitu :D

  VastaaPoista
 5. Hih, nuohan on ihan nykyaikaisia sisustuksia :)

  VastaaPoista
 6. Mahtava postaus! Tosiaan, näiden kuvien valossa kasarisisustus ei ollutkaan niin "mautonta" kuin mikä mielikuva siitä on. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!