17.1.16

Menovinkki: Ilmari Tapiovaara näyttelyJyväskylän Alvar Aalto -museossa on vielä tämän kuun loppuun esillä Ilmari Tapiovaaran 100-vuotisjuhlanäyttelystä tehty koonti. Näyttelykokonaisuus on samalla matka läpi Tapiovaaran elämän aina nuoresta opiskelijasta yhdeksi Suomen merkittävimpiä muotoilijoita. 

Näyttely tuo hyvin esille, miten mahdottoman monipuolinen osaaja Tapiovaara olikaan muotoilusaralla. Hän toimi muun muassa huonekalutehtaan taiteellisena johtajana, opettajana, erilaisissa kehitysyhteistyötehtävissä sekä oman suunnittelutoimiston vetäjänä.

Tapiovaara oli muotoilijana paitsi hyvinkin tuottelias, myös sosiaalisen tasa-arvoisuuden ja ekologisten arvojen puolestapuhuja. Tapiovaaralla oli uskomattoman hieno näkemys kauneuden ja käytännöllisyyden yhdistämisestä. Hänen suunnittelemansa esineet ovat ergonomialtaan erinomaisia ja ulkonäöltään miellyttäviä, mutta samalla niissä on mietitty koko ajan myös materiaalin kulutusta, pakkaamista, kuljetusta ja pinottavuutta. 

Näyttelyssä on esillä huonekalujen lisäksi alkuperäisiä piirustuksia ja luonnoksia. Minä yllätyin siitä, että Ilmari Tapiovaara oli myös taitava graafinen suunnittelija ja varsinainen design management -ajatuksen edelläkävijä.

Suosittelen ehdottomasti käymään katsastamassa tämän, jos vain Jyväskylässä pyörit vielä tammikuun puolella. Tapiovaaran näyttelyn lisäksi kannattaa tietysti vilkaista myös Alvar Aallon jatkuva näyttely, joka on niin laaja, että itse ainakin löydän sieltä joka kerta jotain uutta. Myöskään pientä museokauppaa alakerrassa ei sovi unohtaa!

Minun oli pakko heti laittaa kirjastosta varaukseen Tapiovaarasta lisää kertova kirja!

Karin
9 kommenttia:

 1. Jos asuis Jyväskylässä, vois käydäkkin. Olen ekaa kertaa sun blogissa ja liityin jäseneksi. Ois kiva jos kävisit Aurinkokujallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aurinkokujalla! Käynkin heti vastavierailulla :)

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, jospa ensi viikonloppuna!

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä, jospa ensi viikonloppuna!

  VastaaPoista
 4. Hyvä muistutus, pitäis piipahtaa katsomassa :)

  VastaaPoista
 5. Kävin katsomassa Designmuseon Tapiovaara-näyttelyn ja olin kyllä vaikuttunut näkemästäni. Sieltä alkoi myös safarituolihulluus :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!