14.1.16

Konmari - elämäni ei mullistunut


Olenkohan ainoa raasu, jonka elämä ei Marie Kondon Konmari - Siivouksen elämänmullistava taika -kirjan ansiosta mullistunut sitten lainkaan?

Konmarilla, kuten kirjailija itseään kutsuu, on toki hyviäkin pointteja tavaramäärän taltuttamiseksi, kuten se, ettei pidä tuntea syyllisyyttä muiden ihmisten ajatuksista tavaroista luopuessaan. Suuri ongelma on kuitenkin se, etteivät meidän perheessä tavarat sitä sotkua tee, vaan ihmiset.

Minä en ole koskaan ollut tavaran suhteen mikään hamsteri. Pikemminkin päinvastoin. Olen todella huono tekemään ostopäätöksiä, joten tavaraa tulee harvemmin haalittua. Lisäksi minun on ollut aina erittäin helppoa luopua tavaroista ja esineistä, joita en tarvitse tai joista en muuten pidä. Toki tavaraa pitkällä aikavälillä aina kertyy, mutta aika ajoin perkaan kaappeja ja laitan tarpeettomat kamppeet kiertoon. 

Mieheni puolestaan hilloaa kaiken koskaan käsiinsä saamansa. Onneksi ei sentään ole kova ostelemaan mitään. Mutta hänellä on tavaroissa vissi järjestys, eivätkä ne näin ollen lopulta vie paljon tilaakaan.

Mikä sotkua sitten aiheuttaa? Ei meillä koskaan sotkua ole aiheuttaneet pitämättömät vaatteet, eikä edes lukemattomat lukemattomat kirjat. Tavara, jota ei käytetä, pysyy kaapin kätköissä ihan hiiren hiljaa. Meidän sotku kertyy niistä vaatteista, esineistä ja asioista, jotka ovat päivittäisessä käytössä. Pitämättömät kengät ovat vaatehuoneessa ylähyllyllä, käytössä olevat lasten ja omat kenkäni lojuvat pitkin eteistä. Harvoin käytetty talvitakki odottaa varastossa sitä hetkeä, jolloin juuri sitä tarvitaan, käytössä olevia lasten takkeja noukin jatkuvasti milloin mistäkin. Omat kirjat ovat siististi hyllyssä, kirjaston kirjat seilaavat missä sattuu. 

Summa summarum, vaikka tyhjentäisin kaikki meidän kaapit, ei elämä siivouksen kannalta mullistuisi yhtikäs mihinkään. Koko perheen nudisteiksi yllyttäminen voisi sen sijaan olla se todellakin koko elämänmullistava taika. Ajatelkaa, ei pyykkiä, ei puhdasta eikä likaista! 

Olisiko suositella jotain muuta elämää mullistavaa opusta?

Karin


21 kommenttia:

 1. Heh, olen kanssasi aika samoilla linjoilla tästä aiheesta. Ehkä tosi iso eteinen ja kodinhoitohuone voisivat olla omalla kohdallani enemmän ratkaisuja kuin tavarasta luopuminen. Mutta mä olen aina ollut sellainen, että luovun turhasta ja käyn läpi kaapitkin säännöllisesti. Ehkä kirja on tehty niille, jotka säästävät kaiken eivätkä edes tiedä, mitä kaikkea varastoista löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että homma varmaan oikeasti toimiikin, jos on hamstrannut tavaroita ja säilytystilat pursuavat tarpeetonta roinaa. Meillä on kaikille tavaroille paikkansa, mutta se ei riitä, jos tavaroita ei palauta niille :)

   Poista
 2. mä huomaan, että kiire on kaiken sotku alku ja loppu. Tuun kotiin ja kiirehdin seuraavaan paikkaan. Nappaan jotain syötävää ja etsin kaapista kamat. Hössöttäessä en laita mukia toskikoneeseen, tai sukkia pesukoppaan. Illalla rättiväsyneenä lupaan korjata asiat ja tapani. Ja sitten tulee se uusi kiire... ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö Heidi, nyt kun mietin, tuo on oikeasti avain sotkuun. "Just nyt en ehdi laittaa, mutta laitan kohta..." ja sitten siirrytään vaan eteenpäin, ja taas eteenpäin.

   Poista
 3. Totta turiset. Tai siis kirjaahan en ole lukenut, mutta tuosta ajatuksesta olen samaa mieltä. Eivät ne käyttämättömät tavarat sotkua tee. Silti kyllä sitä tuntuu vapauttavalta välillä käydä kaappeja läpi ja saada tilaakin. Olen miettinyt pitäisikö tarttua Konmariin, mutta enpä taida aikaani nyt sitten vaivata. :) Nudistiksi ryhtyminen sitävastoin olisi mullistavaa. Ai että EI PYYKKIÄ! Se vasta vapauttavaa olisikin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, olen aivan samaa mieltä, että kaappien perkaaminen kannattaa aika ajoin. Mieli on kevyempi, kun kaapit ovat järjestyksessä, tietää tarkalleen mitä niissä on eikä turhaan hilloa tavaraa, mitä ei koskaan tule käyttäneeksi.

   Mutta se on meidän perheessä aivan eri tarina kuin tämä päivittäinen järjestyksen pitäminen :)

   Poista
 4. Mä luulen et mun elämän mullistais ihan vaan isompi asunto ja kaappitilan lisääntyminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei auta täällä yhtikäs mitään ;) Ulkovaatteillekin on iso vaatehuone, mutta jos niitä ei vie sinne...

   Poista
 5. Mä luulen et mun elämän mullistais ihan vaan isompi asunto ja kaappitilan lisääntyminen :)

  VastaaPoista
 6. Minäkin luin kirjan ja vähän vaikutuin: aloin karsimaan vaatteita ja rullasin sukat :D. Nyt on taas kaikki ennallaan, koska huomasin ettei siinä ole mitään järkeä..

  Kaksi muuta kirjaa jotka ovat saaneet minut ainakin hetkellisesti siivoamaan ja järjestelemään ovat: Donna Smallin "Koti siistiksi" ja Rinna Saramäen "Hyvän mielen vaatekaappi". Ovatko tuttuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sukat olivat ehtineet jo traumatisoimaan väärästä viikkaustavasta :)
   Kiitokset kirjavinkeistä!

   Poista
 7. Olipas hauska lukea tällaisiakin kokemuksia, itselläni taas on taipumusta nimenomaan hamstraukseen, joten kirja sai kyllä vipinää omiin kaappeihini! Ehkä sun pitäis laittaa Marie Kondolle reklamaatiota, että eipä mullistunut elämä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäiskö ottaa ihan puhelu :) Mulla taitaa olla muutenkin vipinää kaapeissa, mutta ei se valitettavasti heijastu näihin elämän muihin sotkuihin ;)

   Poista
 8. Niin totta:)! Niin yritän opettaa meidän perheen miehille, että ne tavarat laitettaisiin heti oikeaan paikkaan, mutta ei ne millään opi... Miestäni olen kannustanut tällä jostain kuulemallani viisaudella "jos tehtävän tekeminen ei vie 20 sekuntia kauempaa, tee se heti. Myöhemmin tehtynä se vie tupla-ajan". Ja tämä on minusta niin totta. Miksi siirtää tekemistä kun ei se vie tosiaankaan montaa sekuntia. Arjen haasteita:), mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mies on se siisti tyyppi. Minä vähän oion, mutta taidan kuitenkin olla se, joka stressaa sotkusta eniten. Hankala yhtälö! Supermukavaa viikonloppua sinnekin :)

   Poista
 9. Hahahha! Vähänkö repesin otsikolle! Mä en ole lukenut kirjaa enkä usko, että jaksan. Olen kuullut mikä kirjan "pääohje" on ja ajattelin kyllä kokeilla tekniikkaa tavaroiden kohdalla...jos vaan löytäisin aikaa! Huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja oli kaikkinensa itse asiassa aika hauskakin. Ei kovin vakavasti otettava eli ehkä kannattaakin lukaista kohdalle osuessa. Mutta ei ne siistit liinavaatekaapit koko huushollia pidä pystyssä, vaikka mukavaahan se olis :)

   Poista
 10. Hei ja kiitos kauniin kotisi esittelystä!
  Tuota kirjaa en ole lukenut, mutta kolme viikkausvideota netistä katsottuani jäin kyllä ihmettelemään...? :) Kenellä lapsiperheen äidillä on aikaa viikkailla ja tunkea sukkiaan, t-paitojaan ja rintsikoitaan samaan pieneen laatikkoon mahdollisimman tiukkaan. Paljon parempi on tilavat korisysteemit, joissa kaikki on erikseen helposti löydettävissä ja helposti sinne myös pesun jälkeen laitettavissa.
  Meillä ainakin isompi haaste on saada puhtaat pyykit kuivaurummusta kaappeihin, kuin etteivät ne sinne kaappien koreihin mahtuisi väljemminkin taiteltuina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos :) Ei mullekaan ihan auennut kaikki ne Konmarin pointit :) Mä olen edelleen syvästi sitä mieltä, että epäjärjestyksemme ei johdu väärin viikatuista sukista =D

   Poista

Kiitos kommentistasi!