12.1.16

Käsi, joka viherkasveja kastelee
 Viherkasvien hoitamiseni on kuin huonoa kauhuelokuvaa katsoisi. Ruumiita tulee, se on varma, ainoa jännitys piilee siinä, missä järjestyksessä kasvit henkensä heittävät.

Siitä minä niin mieleni pahoitin, kun nämä amppeleissa ihastuttaneet hernevillakotkin menivät henkensä heittämään. Voin ihan auliisti tunnustaa, että moni viherkasvi on kuollut silkkaa laiskuuttanikin. Mutta näitä söpöläisiä varjelin kuin kukkaa kämmenellä; kastelin säännöllisesti, mutta annoin kuivahtaa välillä. Mutta ei vaan kantanut elämänlanka, ei. 

Anopinpallillekin on tapahtunut jotain kummallista. Kuvassa on siis isokokoinen anopinpalli, ei mikään peukalokaktus. Jostain syystä se vain otti joulunaikaan vähän itseensä. Nyt se yrittää vissiin imetytyä kokonaan takaisin multaan päästäkseen tästä todellisuudesta.

Olen yrittänyt onnistua viherkasvien hoidossa valitsemalla helpoista helpoimpia kasveja. Sellaisia, joita muut eivät saa tapetuksi yrittämälläkään. Minä onnistun. Aivan lastenleikkiä.

Onko viherkasveille olemassa mitään ensiapua? Osaisiko joku vielä puhaltaa esimerkiksi nuo hernevillakot henkiin? Tai onko olemassa mitään marttakerhoa todella uusavuttomille viherpeukaloille?

Vai onko ainoa vaihtoehtoni hankkia tekokukkia, jotka eivät kyllä millään tavalla edusta omaa arvomaailmaani? En missään tapauksessa haluaisi kuitenkaan luopua noista työhuoneen amppeleistakaan, jotka rikkovat kivasti suurta ikkunapintaa.

Karin,
joka yleensä mieluummin sanoo "ei tarvii auttaa"

33 kommenttia:

 1. Oi kohtalontoveri. Myötätuntoni niin sinun kuin minunkin kodilleni. Meilläkin oli kyse sitten millaisesta viherkasvista tahansa on yhteinen matka vain lyhyt piipahdos. Eivät ne ketaleet viitsi edes kasvukautta hengissä pysyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihme touhua. Onkohan tässä joku salaliittoteoria taustalla?

   Poista
 2. Zamiokulkas eli Palmuvehka on sellainen kasvi, jota on vaikea "tappaa". Ei tarvitse valoa eikä vettäkään kuin pari kertaa kuukaudessa jonkun tirauksen. Jos vain sen näöstä tykkää, niin suosittelen. Minä ainakin tykkään myös sen ulkonäöstä. Tällainen se on http://puutarha.net/artikkelit/11223/palmuvehka_eli_zamioculcas.htm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi tuollainen mulla onkin muuten sinnitellyt pitkään! Eikä ole pöllömmän näköinenkään.

   Poista
  2. Mulla kuoli tuoki.. mt jukkapalmua en oo onnistunu tuhoamaan. 😊

   Poista
 3. Olisikohan tuo saanut vähän liikaa vettä? Eli josko jätät sen nyt kastelematta ihan reilusti pidemmän aikaa, ja katsot alkaako se tekemään uusia lehtiä? Minulla ei tuota kukkaa ole itselläni, mutta muita tuollaisia paksulehtisiä kyllä, ja ne elää todella kai pyhällä hengellä, koska eivät kaipaa vettä kuin tosi harvoin! Niin, ja valoa tietysti pitäisi olla, onko nuo tarpeeksi valoisassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, voiskohan ne tuosta vielä elpyä. Yritän nyt unohtaa kastelun. Valoa ne ovat saaneet niin paljon kuin Suomessa nyt ylipäätään voi saada. Huoneessa on kuusi isoa ikkunaa ja yksi pieni. Vai olisikohan ne tarvinneet jonkun lampun?

   Poista
 4. Tuo helmivillakko on ihan mahdoton saada pysymänään talven yli hengissä... kokemusta on ja olenkin sen luokitellut jo lähes leikkokukka-asteelle. Ja aina vaan uuden silti hankin! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, mä olen kateellisena katsonut, että sulla kyllä viheriöi. Mun on hernevillakoita, mutta helmivillakko lienee samantyyppinen.

   Poista
 5. Täällä myös kasvien massamurhaaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitähän on monta. Pitäisköhän perustaa kukkakauppa, kun näyttäis siltä, että kysyntää uusille kasveille riittäisi =D

   Poista
 6. Mä en tiedä mitään...oon niin huono näissä jutuissa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samassa veneessä ollaan! Ei auta vaikka ohjeita lukis ja kaikkensa tekis... :)

   Poista
 7. No jo on, kun kaktuksenkin sait kuolemaan..:DD Olisitkohan kastellut sitä liikaa....kaktus ja anopikieli pitäisi olla heelppoja kukkia, mutta juuri iikakastelulla ne tappaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä mä oon lorauttanut liikaa. Palautuukohan vai onko taas yhdet hautajaiset edessä?

   Poista
 8. ...piti sanoa viellä, että ihanat nuo amppellit!

  VastaaPoista
 9. Todella kaunis tuo vihreä amppeli - mistähän olet sen hankkinut..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ostanut nuo Elho b.for soft air -amppelit Jyväskylästä Viherlandiasta, varmasti muitakin jälleenmyyjiä löytyy.

   Poista
 10. Aah hah hah, anteeksi että naurattaa, mutta kuvasit niin hauskasti kasvien eloa :) tai elottomuutta, pitäisi kai sanoa. Kaktusta olet tainnut kastella liikaa, muuten en osaa auttaa. Tästä tulikin mieleeni, että koskahan onen omat kukkani kastellut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, ja viherkasvien hoitoa voidaan siihen rinnastaa, koenpa valtavaa onnistumisen tunnetta taas kerran =D

   Poista
 11. Täällä kans kasvien massamurhaaja, en ossaa niin en ossaa, kastelen ylleensä liikaa tai liian vähän, kait :) Ommulla niitä raukkoja/kasveja vielä muutama voimissaan :) kaks rahapuuta on kyllä kuollu kukkakärpäsiinki (vai onko!?! :D ) ja huonekuuset kukoisti kyllä! Wohoo :D mutta ne lähti kartanolle joulun alla ko niistä ryömi joka kastelun jälkeen tuhatjalkanen yäk! Vain minun tuurilla ko vuosia kuolannu huonekuusta, ja ko sen, 2kpl, vihdoin saapi/pystyy ottaan niin tuhatjalkaset tuli! Sniif... Että miepä en taija antaa sulle ohjeita ja neuvoja..vai haluakko multa ottaa niitä :D:D:D Hih :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähän voisit kirjoittaa kirjan eri tavoista, millä päästä eroon kaikesta vihertävästä. Olis tuhatjalkaiset kyllä lähteny meiltäkin :)

   Poista
 12. ...niin ja ko ottaa huomioon, että vasta syyskuussa aloin osteleen viherkasveja ja ruukkukukkia(rahapuut, krysanteemit ym kehtaa ees kaikkia sanoa :D) oon saanu aika monet tapettua lyhyellä ajalla! :D:D Varsinainen viherpeukalo mie :D

  VastaaPoista
 13. Lisää tappajia ilmoittautuu! :). Anopinkieli on kyllä pomminvarma joka kestää, tuon palmuvehkankin olen saanut hengiltä.. Liika kastelu mulla ainakin tuhoaa. Anopinkielelle vettä ihan pieni loraus pari kertaa kuussa, niin tykkää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anopinkieli olis varmaan helppo, mutta en itse ole superinnoissani sen terävästä muodosta. Jotenkin pyöreälehtisemmät olis enempi oma juttu :)

   Poista
 14. Samalta näyttää. Muutama viikko sitten ostamani viherkasvi vetelee jo viimeisiään, en tiedä mitä tapahtui. Ja toinenkin kittuuttaa, niin että on jo aika ruma, että kuolis nyt pois kokonaan jota pääsee taas uudet hommaamaan, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo tottakaan! Tässä on varmaan taustalla joku salaliittoteoria. Meitä huijataan noiden viherkasvien kanssa :)

   Poista
 15. Jei, mähän löysin täältä koko liudan kohtalontovereita!

  Mä myös täysin tahattomasti ja suruissani tapan aivan kaiken vihreän mitä ikinä kotiin kannetaan. Jopa niin että kieltäydyin viherkasveista vuosiksi kun tuli niin paljon harmia. Nyt käytiin viikonloppuna viherostoksilla. Mies totesi kotiintullessa varovaisesti että "Mitä jos tehtäis niin että et koske näihin ollenkaan? Ainakin näin ihan alkuun ennen kuin nähdään miten alkavat olemaan." Sopii mulle! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!