6.12.15

Pienillä teoilla vähän kestävämpi arki

Kun IKEAlta otettiin yhteyttä ja kysyttiin halukkuuttani tehtä yhteistyötä kestävä kehitys -aihepiirin merkeissä, ei minun tarvinnut kauan miettiä. Kestävä kehitys ja ekologinen sisustaminen ovat aiheita, joista minä jaksan paasata, jos joku vain kestää kuunnella.

Ekologinen sisustaminen käsitetään harmillisen usein pelkkänä kierrättämisenä ja vanhan tuunaamisena. Kierrättäminenkin on toki osa, ja tärkeäkin osa ekologisuutta, mutta on mielestäni naiivia ajatella, että ihmiset lakkaisivat ostamasta mitään uutta ja käyttäisimme vain jo olemassa olevaa tavaraa maailmankaikkeuden hamaan loppuun saakka. 

Sen sijaan, että lakkaisimme kuluttamasta, on paljon järkevämpi miettiä miten kulutamme.
Kestävä kehitys ja ekologinen sisustaminen ovat käsitteinä hirvittävän laajoja ja monitulkintaisiakin. Jos tänä päivänä kysytään suomalaiselta rakennustyömieheltä, mitä hänen mielestään ekologisuus rakentamisessa merkitsee, vastaa hän todennäköisesti sen tarkoittavan energiansäästöä. Viherpiipertäjän näkökulmasta se on luonnonsuojelua, allergisen mielestä vähäpäästöisyyttä ja lohas-kuluttajat peräänkuuluttavat vastuullisuutta ja eettisyyttä valmistusprosessissa. Ja kaikki he ovat aivan yhtä oikeassa.

Parhaimmillaan ekologinen sisustus on juuri tätä kaikkea. Se tarjoaa taloudellista hyötyä mm. energiansäästön ja edullisten elinkaarikustannusten kautta, ehkäisee ympäristön pilaantumista, edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä, torjuu ilmastonmuutosta ja on samalla vielä hyväksi ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle.

Vaikka kestävä kehitys käsitteenä onkin laaja, ja koko planeetan pelastaminen yksinään tuntuu mahdottomalta ja utopistiselta ajatukselta, ei kannata hätääntyä ja paiskata hanskoja tiskiin. Pienilläkin teoilla ja valinnoilla on isossa kuvassa merkitystä.

Esimerkiksi oman kodin energiankulutukseen voi vaikuttaa varsin yksinkertaisilla konsteilla tinkimättä kuitenkaan viihtyisyydestä. Valonlähteiden vaihtaminen vähän kuluttaviin ja pitkäikäisiin led-polttimoihin on varmasti yksi helpoimmista keinoista. Myös pintamateriaali- ja tekstiilivalinnoilla voi välillisesti vaikuttaa energiankulutukseensa. Luonnonmateriaalit nimittäin tuntuvat keinoaineita lämpimämmältä, jolloin huoneen todellista lämpötilaa kärsii laskea.

Uusiutuvat luonnonmateriaalit ovat muutenkin hyvä valinta. Luonnonmateriaaleista esimerkiksi korkki ja pu ovat helposti työstettäviä, kestäviä ja hyvin kierrätettävissä. Puusta valmistettujen kalusteiden elinkaari on usein myös pitkä, sillä niitä voidaan pintakäsitellä, muokata ja korjata tarpeen mukaan. 

Tekstiilimateriaalien, kuten villan ja puuvillan,  ekologisuus ei ole aivan yhtä yksiselitteistä. Villa on kestävä ja helppohoitoinen materiaali, jolle riittää pesuksi usein pelkkä tuuletus. Tässä mielessä se onkin mitä ekologisin materiaali. Valitettavasti erityisesti suurten villantuottajamaiden tehotuotantotilojen eettisessä puolessa olisi parantamisen varaa. Perinteisessä puuvillan viljelyssä taas käytetään hyvin runsaasti vettä ja kemikaaleja, joka tekee muuten hyvästä materiaalista valitettavan epäekologisen. Onneksi olemassa on kuitenkin vaihtoehtoja. Esimerkiksi IKEA on siirtynyt kokonaan käyttämään kestävämmin tuotettua puuvillaa, joten puuvillaakaan ei kannata boikotoida, varmistaa vain miten se on tuotettu.

Jos olette ihmetelleet kuvasarjaa ja sen liittymistä tekstiin, niin sen tarkoituksena on paljastaa omat pienet tekoni kestävämmän arjen puolesta. 

Luulin olevani varsin haka energiansäästöhommeleissa, sillä minut on kasvatettu siihen lapsesta saakka.  Tarkemmin asiaa mietittyäni tajusin, että meidän talossa on kyllä yksi vuotava nurkka, nimittäin teinin huone. Ei huoneessa mitään rakenteellista vikaa ole, mutta sieltä puuttuu pari juttua, joilla kyllä on vaikutusta, jos ei suoraan lämpötilaan, niin ainakin vedontuntuun. Nimittäin verhot. Ne ovat kesästä asti olleet listalla, mutta eivät ilmeisestikään ihan kärkipäässä. 

Meillä verhot eivät ole olleet koskaan pelkkänä koristeena. Vedän verhoja kiinni niin kovilla pakkasilla kuin paahtavilla helteilläkin. Jäätävän kylminä päivinä verhot nimittäin ovat kuin neljäs lasipinta ikkunassa, ja vähentävät näin merkittävästi energiankulutusta. Helteellä ne estävät lämpötilan nousua sisätiloissa, vähentävät ilmastoinnin tarvetta ja taas säästyy energiaa. 

TUPPLUR-rullaverhojen lisäksi hankin isompaan ikkunaan paksut MERETE-verhot ehkäisemään vetoa tuuletusluukusta. Näyttävät omaan silmään paremmalta kuin englantilaisten ikkunoihin virittelemät muovit.

Teini sai myös pitkään haaveilleensa torkkupeiton. Itse karsastan hieman keinokuituisia huopia, sillä ne muuttuvat erityisesti talvipakkasilla ikävän sähköisiksi. Monet villahuovat taas tuntuivat teinin mielestä liian karheilta paljasta ihoa vasten. 100 % puuvillasta valmistettu URSULA-huopa on täydellinen löytö tähän kohtaan. 

Lisäksi teini sai vielä kauniin led-lampulla varustetun TISDAG-työvalaisimen.   

Mitkä ovat sinun pienet tekosi kestävämmän arjen puolesta?

//Yhteistyössä: IKEA


15 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! Työn alla mullakin. Kiva kun pääsee tekemään tällaisia. Halaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli tosiaan "mun juttu" :) Kiva päästä lukemaan sunkin ajatukset asiasta.

   Poista
 2. Hyviä juttuja ja ihania kuvia. Tää on niin tärkeä aihe myös mulle. Ja mahtavaa, että tällainen yhteistyö tulee Ikealta! Iso peukku siitä!

  VastaaPoista
 3. Hyvä postaus ja tosi nätti huone! Meillä on tuo sama tapetti yhdessä makkarissa, mutta mustavalkoisena, ja se on mun ihan suosikki :-)

  VastaaPoista
 4. Todella hyvä kirjoitus, joka saa varmasti monet vähän funtsimaan omia valintoja. Ainakin itse aloin pohtimaan omia tottumuksiani. Aina on nimittäin parantamisen varaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on parantamisen varaa, mutta toisaalta liikaakaan ei kannata vaatia, koska silloin jää se vähäkin tekemättä :)

   Poista
 5. Mahtava postaus! Itsellä samaa pohdintaa ollut ja postaus vielä tekeillä. Aihe on tärkeä ja kuten kirjoitatkin, niin myös todella laaja. Toisaalta tärkeintä kuitenkin on ehkä yleinen asenne; onneksi sekin ilmapiiri on muutoksessa ja ihmiset ovat ymmärtäneet, että ympäristöstä huolehtiminen ja kestävää kehitystä edistävät asiat eivät ole vain viherpiipertäjien tai aktivistien asia. Maapallo on meidän yhteinen asia ja isojen asioiden muutoksesta omassa arjessa ei kuitenkaan ole kyse. Tietämyksen lisääntyminen auttaa muuttamaan tapoja myös kuluttamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja juuri näin. Mitä suurempi joukko äänestää jaloillaan, sitä enemmän yrityksen joutuvat tekemään töitä kestävän kehityksen ja ekologisuuden eteen.

   Tosi mukava päästä lukemaan teidän muidenkin postaukset :)

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus. Tuo kaikki on niin totta. Mukavaa päivänjatkoa :)

  VastaaPoista
 7. Kaunis huone täynnä upeita yksityiskohtia. Todella hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista
 8. Kaunis huone täynnä upeita yksityiskohtia. Todella hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!