17.12.15

Lempivalaisimeni - kaamoksen kesyttäjä
Juuri tähän aikaan vuodesta, pahimpaan kaamosaikaan, on aika itsestäänselvyys, että suosikkivalaisimeni on juuri Katriina Nuutisen suunnittelema Candeo. Candeon kirkasvalo-ominaisuus on nimittäin tämän perheen kaamosaamujen pelastaja. 

Ihminen on yksinkertaisesti luotu olemaan valossa, mutta näinä syksyn ja talven pimeinä aikoina aurinko saattaa pysyä piilossa päiväkausia. Toiset selviävät kaamosajasta vähemmillä oireilla, mutta aika monelle pimeä aika aiheuttaa ärsyttävää jatkuvaa väsymyksen tunnetta, melankoliaa sekä pohjatonta mässäystarvetta, mikä taas puolestaan aiheuttaa painonnousua, millä ei useinkaan ole kovin suotuisia vaikutuksia mielialaan eikä yleiseen jaksamiseen. Oravanpyörä on valmis. 

Joka vuosi samaan aikaan ihmetellään, että kuinka tästä taas selvitään kevääseen. Ja aika sissejä me suomalaiset oikeasti ollaankin. Erityisesti nyt, kun ulkolämpötilat pysyvät niin korkealla, että valoa antavasta lumipeitteestä saa vain haaveilla.


Kaamosmasennusoireita voidaan kuitenkin suht yksinkertaisesti helpottaa kirkasvalohoidolla. Mekanismi perustuu melatoniinihormonin erittymisen pysäyttämiseen valolla. Melatoniini on siis hormoni, jota aivojen käpylisäke tuottaa ja erittää normaalisti yöllä. Melatoniini on ikään kuin ihmisen omaa unilääkettä: kun melatoniinia erittyy, ihmistä väsyttää. Valon tarkoitus on taas puolestaan tyrehdyttää melatoniinin eritys. Talviaika meidän leveysasteillamme on ongelmallinen, sillä pimeään aikaan melatoniin eritys jatkuu vielä heräämisen jälkeenkin. Tämä sekoittaa sisäistä kelloa ja vuorokausirytmiä. Kirkasvalohoidon paras vaikutus onkin aamulla heti heräämisen jälkeen.   

Riittääkö mikä tahansa kirkas valaisin kirkasvalohoitoon? Ei. Kirkasvalohoidon edellytyksenä on vähintään 2500 luksin valomäärä. Ensiapuun suositellaan kahden tunnin hoitoaikaa päivässä, mutta vähitellen ajan voi lyhentää aina puoleen tuntiin asti. Tehokkainta hoito on aamulla kello kuudesta kymmeneen. Iltaisin kirkasvalolamppua ei kannata käyttää, sillä se vaikeuttaa unensaantia.
Candeo ei ole mikä tahansa kirkasvalolaite. Se on markkinoiden ensimmäinen riippuva kirkasvalolamppu. Meillä oli aiemmin käytössä sellainen perinteinen pöydälle sijoitettava malli, mutta se vei hurjasti tilaa työpöydällä eikä suoraan edestä päin tuleva valo tuntunut miellyttävältä.

Candeo ei myöskään ole pelkkä kirkasvalolaite. Valaisimessa olevan keinukytkimen avulla valaisimen tehoa ja värilämpötilaa voidaan säätää. Aamuisin nautimme kirkasvalolampun piristävästä vaikutuksesta, mutta iltaisin rauhoitumme tunnelmallisen valon hehkussa.Valolla ja valaistuksella on siis laajat vaikutukset hyvinvointiimme eikä sitä kannata väheksyä. Valaisinta valitessa kannattaakin ulkonäön lisäksi perehtyä kunnolla niin itse valaisimen kuin valonlähteenkin toiminnallisuuteen. Hyvin suunniteltu valaisin ei aiheuta häikäisyongelmia eikä laadukas valonlähde särise. Myös valonlähteen värintoistokykyyn kannattaa kiinnittää huomiota.  

Itse arvostan valaistuksessa valon ja varjon vuorottelua. Toimistomaisiin tiloihin sopii tasaisesti valaiseva kirkas yleisvalo, mutta kotioloissa on mielestäni miellyttävämpää, kun valaistus on toteutettu useilla erilaisilla ja erityyppisillä valonlähteillä; lattia- ja pöytävalaisimilla, ja alaslasketuilla riippuvilla valaisimilla, joista voidaan sitten valita kuhunkin tunnelmaan sopivin setti.

Tietenkään kirkasvalolamppu ei voi olla kodin ainoa valonlähde. Taas yhden remontin myötä meidän muihin valaisimiin on tulossa muutoksia. Olohuoneeseen olisi etsinnässä uusi sirompi lattiavalaisin.  Taloon.com -verkkokaupan valikoimasta ihastuin suuresti tähän Nordluxin Nexus LED-lattiavalaisimeen ja sen kauniin yksinkertaiseen muotokieleen. 

Valaistussuunnittelu on mielestäni yksi haastavimmista osa-alueista sisustamisessa, mutta onnistuessaan se on juuri se juttu, joka tekee tunnelman.

Jotta mielenkiintoinen haaste saisi jatkoa, haluaisin haastaa Talo Luckin Heidin kertomaan omasta suosikkivalaisimestaan (heillä on niitä varmasti m o n i a ) sekä ajatuksistaan valaistuksesta yleensäkin.

Käykäähän lukemassa Sisustusniksit-sivulta lisää tarinoita. 20.12 alkaen voitte myös äänestää suosikkitarinaanne. Äänestäjien kesken arvotaan 300 euron valaisinlahjakortti.

Karin

// Yhteistyössä: Taloon.com14 kommenttia:

 1. Mä niin tarvitsen kirkasvalolampun! ON meinaan sellanen väsymys ollut päällä tänä syksynä ettei mitään rajaa!! Huoh! Toivotaan, että toiveeni toteutuu pian ;).

  Kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut helpoin syksy ikinä. En tiedä kuinka suuri syy tuolla valaisimella siihen on. Varmasti siis muitakin tekijöitä on, mutta kyllä se piristää :)

   Poista
 2. I like the floor lamp!

  http://beautyfollower.blogspot.gr/

  VastaaPoista
 3. Voiku pukki tajuaisi tuoda mulle tuon. Toi on niin nerokas systeemi. Kirkasvalolamput on yleensä niiiiiiin rumia.

  Kauniit kuvat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Mikä onni, että juuri tässä riippuvassa on muotoilu kohdillaan, kun ei tosissaan näissä laitteissa ole itsestäänselvyys. Toivotaan, että pukki tajuais ☺️

   Poista
 4. Tuon kaunokaisen niiiin hankkisin meille, jos olisi normaalit sähkövedot katossa. Laiska ei jaksa kikkailla. Tosi kiva postaus ja hienot kuvat. :)

  VastaaPoista
 5. Minä olen tilannut joulupukilta Origo-kirkasvalolampun - siis jos se häpeämätön joululahjalistani ei jostain syystä toteudukaan 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häpeämätön joululahjalista oli huippu. Jos se ei nyt jostain syystä toteudukaan, niin toivottavasti saat lohdutuspalkintona Origon ☺️

   Poista
 6. Tämä valaisin on ollut haaveissa jo pitkään. Kaunis ja käytännöllinen - mitäpä muuta sitä valaisimelta kaipaisi. Etenkin näin Suomen olosuhteissa. :) Nätti on myös tuo sinun tähän nostama jalkavalaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä suositella lämpimästi Candeota. Tuskin tää kaamos täältä loppuu, vaikka yhtä lämmintä onkin kuin juhannuksena... :)

   Poista
 7. Kuulostaa täydelliseltä lampulta! Ja ihania kuvia :).

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!