30.12.15

Elämää öljyvahatun puulattian kanssa


Joulusiivousta tehdessäni, lattioita hinkatessani, sain ajatuksen, että ehkä nyt noin puolen vuoden tunnustelun jälkeen voisin kirjoittaa meidän kokemuksiamme öljyvahatusta puulattiasta. Tai itse ainakin valintaa tehdessäni olisin mieluusti lukenut enemmänkin ihmisten kokemuksia, hyviä ja huonoja puolia puulattioiden erilaisista käsittelytavoista.


Käsittelyaineista päädyimme öljyvahaan, sillä halusin säilyttää lattiassa mahdollisimman aidon puun tunnun. Tutkiskelin ensin useitakin eri käsittelyaineita, mutta tarjouspyyntökierroksella huomasin lattiahiontakavereiden olevan aina "naimisissa" tietyn käsittelyaineen kanssa. Ihan ymmärrettävistä syistäkin. Jokaisessa käsittelyaineessa on omat työstötapansa ja konstinsa, joten vihkiytymällä johonkin merkkiin, on niin ajanhallinta kuin lopputuloskin paremmin ennakoitavissa.

Oman tarjouspyyntökierrokseni tuloksena oli se, että öljyvahakäsittelyn valinta oli tehtävä kahden saksalaisen valmistajan välillä: Osmo Colorin ja Pallmannin. Osmo Color on brändinä huomattavasti tunnetumpi, sillä heidän tuotteitaan myydään runsaasti suoraan kuluttajille. Pallmann on taas tunnetumpi julkitilapuolella, ja heidän tuotteensa on vain ammattilaiskäyttöön tarkoitettu.Päädyimme Pallmannin Magic Oil 2K Ergo -öljyvahaan luotettavan tekijän (Parketti-kymppi), referenssien, mallipalojen ja ehkä vähän uteliaisuudenkin johdosta. Tietoisuus siitä, että tuote toimii myös kovemmassa kulutuksessa, hotelleissa, kahviloissa ja ravintoloissa vahvistivat luottamustani öljyvahaan. Rakastuin myös heti mallipaloja silitellessäni siihen tuntumaan, miten öljyvaha jätti puun aidon tunnun esiin. Öljyvaha on ikään kuin imeytynyt puuhun eikä ole vain kalvona puun pinnalla.

Vaikka öljyvaha kestääkin kovaa kulutusta, ei se kuitenkaan tee alla olevasta puusta sen kovempaa kuin mitä se onkaan. Näin meidänkin mäntylattia on saanut kokea jos jonkinlaista kolhua hiomisen jälkeenkin. Öljyvaha on kuitenkin siitä kiitollinen, etteivät naarmut ja kolhut näy samalla tavalla kuin meidän lakatussa lattiassamme näkyivät. 

Miten muuten öljyvahattu lattia eroaa lakatusta lattiasta? Siivouspäivänä saa olla tarkempi. Siivousaineita valitessa kannattaa olla huolellinen. Pallmannin Magic Oil Ergolle on oma siivous- ja hoitoaineensa. Meikäläinen kerkesi heti alkuunsa saamaan keittiön lattiaan keltaisia läikkiä jollain liian jytyllä siivousaineella. Onneksi niitä ei taida huomata kukaan muu. 

Tahrat yritän pyyhkiä aina tuoreeltaan pelkällä vedellä. Yleensä ne lähtevätkin vallan mainiosti. Paitsi jostain syystä kengänjälkien puhdistaminen vaatii aikamoista ponnistelua. Meillä onkin kengät jalassa  sisällä liikkuminen hyvin ankarasti kielletty.

Siivouspäivinä olen huomannut myös sen, että lattian mattapintaisuus yhdistettynä täydelliseen antistaattisuuteen aiheuttavaa sen, ettei villakoiria vilise nurkissa. Laskeutuva pöly on tasaisena kerroksena juuri siinä, mihin se on laskeutunut.Summa summarum. Öljyvahattu lattia tuntuu mielestäni jalan alla huomattavasti miellyttävämmälle kuin lakattu lattia. Mattapinta häivyttää hyvin väkisinkin käytössä syntyviä naarmuja ja kolhuja. Siivoaminen on lakattua lattiaa työläämpää ja siihen tarvitaan omat aineensa. Mutta sitä voisi ehkä verrata kumisaappaiden käyttöön. Nehän olisivat monessa kelissä ne käytännöllisimmät jalkineet, helppohoitoisetkin, mutta jostain syystä sitä kuitenkin mieluummin valitsee jotkut mukavammat.

Todellinen kestävyyshän punnitaan vasta vuosien käytön jälkeen.
Tällä hetkellä olen erittäin tyytyväinen valintaani.

Onko teillä kokemuksia öljyvahatuista lattioista?

Karin
18 kommenttia:

 1. Meill on Osmolla valkoöljyvahatut puulattiat. Varsinkin keittiössä kolhuja on jo paljon vuoden asumisen jälkeen.. Tuo Palmann olisi ehkä ollut kestävämpi, harmi kun en sellaista bongannut.. 3 kerrosta vedettiin öljyvahaa.. Niin ja alle ensin 3krt lipeäkäsittely.. Niin ja sitä ennen hiottiin lakat pois epärasaiselta lattialta.. Hirveä homma!! Mutta niin ihana,aito puu! 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolhuja meilläkin riittää. Meikäläinenhän tiputti lattialle ison vasarankin het ensimmäisenä päivänä *itkee*. Mutta aika näyttää miten kestää ajan kanssa :)

   Käsittelykertoja Pallmannin tuotteella tarvittiin vain kaksi, joten siinäkin eroavat näköjään.

   Meilläkin on muuten valkoöljyvahattu, mutta enemmän tämä on vaalean puun sävyinen kuin valkoinen :) Ja sitä siis halusinkin.

   Poista
 2. Meill on Osmolla valkoöljyvahatut puulattiat. Varsinkin keittiössä kolhuja on jo paljon vuoden asumisen jälkeen.. Tuo Palmann olisi ehkä ollut kestävämpi, harmi kun en sellaista bongannut.. 3 kerrosta vedettiin öljyvahaa.. Niin ja alle ensin 3krt lipeäkäsittely.. Niin ja sitä ennen hiottiin lakat pois epärasaiselta lattialta.. Hirveä homma!! Mutta niin ihana,aito puu! 💛

  VastaaPoista
 3. Meillä vasta-asennettu valkoöljytty Upofloorin saarniparketti kellastutti yhden maton, siis maton lattiaa vasten olleen puolen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. täytyypäs katsoa. Meillä on keittiössä valkopohjainen matto, joten siitähän huomaisi hyvinkin kellastumisen. Kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Meillä on Osmocolorin öljyvahalla käsitellyt lattiat. Mitään ongelmia en siivouksen kanssa laittanut merkille, kaikki tahrat myös marjamehut yms. lähteneet ongelmitta. Vahakerroksia on kaksi, riittänee mutta kolmea kerrosta haaveilin aika vain loppui kesken. Ainoa miinus josta en löytänyt mainintaa ennen käsittelyä, on lattian tolkuton liukkaus. Lattia on erittäin liukas vielä 1,5 vuotta käsittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on kaikki tahrat tähän mennessä irronneet, mutta jotenkin sellainen pelko persuuksissa, että miten käy, jos koira oksentaa päivän aikana lattialle tms. En tiedä...

   Meidän lattia ei taas ole lainkaan liukas, päinvastoin. Ei pysty villasukissa luistelemaan ;)

   Poista
 5. On tuo vahattu vain kaunis! Luonnollinen ja jotenkin lämmin.
  Itse haaveilen lattian vaihdosta, mutta se taitaa jäädä vain haaveeksi...
  Hioitteko lattian, vai vaihdoitteko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiotutettiin. Lattia täyttää kesällä 25 vuotta :)

   Poista
 6. Meillä on osmolla öljyvahattu tammilattia ja olen enemmän kuin tyytyväinen. Kolhujen syntymisee tai syntymättömyyteenhän ei vaikuta juurikaan pintakäsittely, vaan puun oma brinell eli kovuusarvo ja männyn brinell 1,6 on erittäin pehmeä. Tämän Karin sinä tietty tiesitkin, lähinnä kanssakommentoijille kerroin :)
  Tuota nahkeaa pintaa mietin, kuuluuko todella olla sellainen, kun lian luulisi iskevän siihen kiinni kuin tauti? Tuo palmann on toisaalta itselleni vieras öljyvaha, joten mitäpä tässä kyseenalaistamaan :)

  Öljyvahattu lattia on omaankin silmään ja jalkaan mielyttävämpi kuin lakattu lattia, juuri naarmujen erottumisen takia, vaikka tammen oma syykuvio on niin voimakas että hävittääkin hienosti isotkin naarmut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa likatahrat irtoavat todella helposti. Lattia ei ole suinkaan nahkea, mutta se ei myöskään ole liukas. Samettisen pehmeän tuntuinen kyllä.

   Mä luulen, että se antistaattituus tekee sen, ettei pölypalleroita pääse kertymään.

   Poista
  2. Aa, oolrait then :) Pitääpä laittaa testiin joskus!

   Poista
 7. Tosi ihana lopputulos! Mun vanhemmilla on 50-luvun alkuperäinen lankkulattia ja se on Osmocolor-käsitelty, uusivat käsittelyn säännöllisesti. Mun mielestä siinä eivät kolhut haittaa kun on muutenkin vanha lattia ja puuhun ne kolhut melkeinpä kuuluvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uteliaisuudesta kysyisin, että kuinka usein vanhempasi uusivat käsittelyn? Musta urakka oli järkyttävän suuri, vastasi muuttoa, kun tyhjensimme koko talon. Tietysti meillä on haasteena se, ettei ole kynnyksiä, joten kaikki huoneet on tehtävä kerralla.

   Poista
 8. Ai niin ja meillähän oli vanhassa kodissa mummolan mäntypöytä, joka osmottiin vaaleaksi. Se on nyt siskoni kotona, olisi meille liian pieni. Sävyltään oli aika sama kuin tuo teidän lattia, tosi kaunis. Pöytä näkyy hiukan tässä ikivanhassa postauksessani: http://zubiscorner.blogspot.fi/2012/04/sisustuskuvahaaste-viikko-4.html

  VastaaPoista
 9. Voi, tuollaiset öljyvahatut lattiat on kyllä upeita. Puu saa olla puuta ja näyttää hyvältä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta :) Toki kovempi puulaji kestäisi enemmän, mutta toisaalta jäljeltkään niin haittaa. Elämää se vain on :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!