4.11.15

Murheenkryyni


Ihan pikkuisen verran arveluttaa esittää tällaista kuvamateriaalia blogissa, 
joka markkinoi tarjoavansa inspiraatiota ja oivalluksia.

Mutta tässä tämä on, kirottu takkamme. Alkujaan punatiilinen takkamme lähes mustalla  saumauksella oli mielestäni tilaan nähden liian tumma, hallitseva ja aina eri paria kaiken muun sisustuksen kanssa. Yhteistuumin takka päätettiin rapata valkoiseksi. Koska kukaan perheenjäsenistämme ei ole varsinainen rappari, päätimme ostaa palvelun remonttifirmalta. Mikä oli virhe! Tai ainakin remonttifirman valinta oli suuri virhe. Voitteko kuvitella, että tällä yrityksellä oli pokkaa ottaa tekijät ammattikoulusta. Eikä siinä vielä kaikki. Jonnet olivat täällä keskenään ilman minkäänlaista valvontaa. Eikä kukaan heistä ollut ennen tätä tehtävää kertaakaan edes sekoittanut laastia. Bonuksena paikalla käynyt "ohjaaja" antoi jonneille käskyn tehdä sileä pinta, vaikka hänelle meiltä annettu ohje oli tiilikuvion säilyttäminen. No, tästä seuranneen työn jäljen voi tietysti jokainen arvata mielessään.

Mitään emme loppujen lopuksi pitkien neuvotteluiden jälkeen maksaneet rappauksesta, mutta "korjaus" tiilikuvioiseksi olisi voinut olla huomattavasti parempikin. Jälkikäteen ajatellen järkevintä olisi ollut vaatia firmaa palauttamaan takka mahdollisimman paljon entiselleen, mutta juuri tuossa kohtaa sitä oli koko takan suhteen niin totaalisesti piipussa, ettei asian eteen jaksanut yhtään enempää - tässä ei sen enempää viitsi muistella kaikkia pari kuukautta kestäneen projektin vaiheita, mm. kiistoja remppafirman kanssa siitä kuka vastaa "korjauksen" aiheuttamasta koko talon kattavasta hiontapölyn siivouksesta jne. jne.

 Tosiasia oli kuitenkin se, että rappaus oli paitsi äärimmäisen ruma, se oli myös tehty niin huonosti, ettei sitä voinut mitenkään kunnolla korjata. Isoja alueita laastista oli täysin irrallaan pohjasta, joten millään pintojen siistimiselläkään takasta ei olisi saanut katseenkestävää.


Eräänä kauniina kesäpäivänä, kun mies ihan sattumalta tais olla ulkomaanreissulla, tartuin vasaraan ja talttaan ja irroittelin laastikerroksen pois. Laastin irroittaminen kävi helposti, tai niin helposti kuin tuollainen pinta-ala irroitettavaa pölyävää ainesta voikaan irrota, mutta pahaksi onneksi tiilien sauma-aine pölisi samalla jauhona pois. Miehen palatessa reissulta kyselinkin viattomana, että onko hän muuten koskaan ennen saumannut tiiliä....

Ajatuksenani oli kalkkimaalin avulla luoda punatiilitakasta sellainen ihanan boheemi, lämminsävyinen rento tiilitakka. Tietenkään ei mennyt kuin Strömsössä. Käyttämäni Biofarbenin Kalkkimaali nyt vain sattui olemaan niin pirun hyvälaatuista ja tujua, että takka yksinkertaisesti meni liian vaaleaksi, vaikka maalia laimennettiin ja maalausjälkeä pyyhittiin märällä rätillä sopivan epätasaisen jäljen aikaansaamiseksi.

Kalkkimaalia en lähtisi syyttämään. Se toimi äärimmäisen hyvin muuriseinässä, joka oli tarkoituskin maalata kokoaan valkoiseksi. Takan kohdalla en tiedä, miten olisi pitänyt tehdä toisin.


Nyt ollaankin oltu viime kuukaudet siinä tilassa, että mun on käsketty hetkeksi rauhoittua takan suhteen. Muutamaan otteeseen olen sitä kuitenkin märällä rätillä ja kynsiharjallakin jynssännyt, jotta saisin takasta hieman lämminsävyisemmän. Se olisi siis mahdollista, mutta vaatisi suoraan sanottuna hitokseen tunteja, verta, hikeä ja kyyneleitä. 

Toinen vaihtoehto olisi maalata takka kokonaan valkoiseksi kalkkimaalilla. Tykkään paljon rosoisesta valkoisestakin tiilipinnasta, mutta jotenkin tuntuu, että takassa oleva kaari sopisi paremmin punatiiliseen versioon. Pelkään myös, että valkoinen takka tekisi kodistamme liian valkoisen. En nimittäin itse osaisi elää liian valkoisessa kodissa, vaikka ne muilla hyviltä näyttävätkin. Toisaalta väriä saa aina nopeasti huonekaluilla, valaisimilla, matoilla ja muilla tekstiileillä.

Niin tai näin, tarkoituksena on kuitenkin säilyttää takassa sen ajan henki eikä suotta lähteä muokkaamaan sitä liian moderniksi ja steriiliksi. 

Nyt pliis kaikki luovat ajatukset esiin! Mitä sinä tekisit? 

Karin

// Olo on kuin peuralla ajovaloissa julkaistessani tällaista materiaalia. Olkee armollisia :)

27 kommenttia:

 1. Äläs nyt, kyllä monella on näitä persiilleen menneitä juttuja takanaan. En ainakaan itse säikähtänyt. Meillä kävi itse asiassa rakennusaikana tosi kurja juttu juurikin takan kanssa. Pyysimme tarjousta paikallaan muuratusta takasta tarkoilla mitoilla ja teimme diilin sen jälkeen, kun paikan päällä muurarin kanssa katsottiin vielä kaikki asiat läpi. Ensimmäistä ( ja viimeistä ) kertaa koko rakennusaikana olin poissa raksalta juuri silloin, kun muurari siellä hanslankarin kanssa touhusi. Kun sitten viimein näin lähes valmiin tuotoksen, niin voin sanoa, että koskaan ennen ei ole haluttanut tarttua ketään kiinni kurkusta, mutta silloin halutti. Meille oli ilmestynyt olkkariin jumalaton meteoriitti!!! Takkaa oli levennetty, korotettu ja syvennetty ja se peitti koko kulkureitin olkkarista keittiöön! Ruokailutilan pöytä ei olisi mahtunut paikoilleen jne. Ja kun muurari ääneen vielä sanoi, että eikös tullut komea takka, niin halusin pyörittää sitä ukkelia parrasta pitkin raksan reunamia! Käskin kerätä kamppeensa ja pelastautua kun vielä voi. Loppujen lopuksi ( muutaman puhaltelupäivän jälkeen ) annoin kaksi vaihtoehtoa muurarisedälle, joko tekee uuden ja juuri oikeilla mitoilla tai sitten ottaa meteoriitin kainaloon ja katoaa paikalta. Setä valitsi jälkimmäisen, koska myönsi, ettei osaa tehdä sellaista kun tilattiin...niinpä takka katosi takkojen taivaaseeen ja me ostimme ns. elementtitakan valmiiksi asennettuna. Verenpainekin laski sen myötä...

  Vedä sinäkin henkeä ja funtsi rauhassa mitä teet, kyllä se mieluisa ratkaisu löytyy :)
  Tsemppiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lämpimistä sanoista :) Aloin miettimään onko takat yleisemminkin kirottuja. Ystäväni oli nimittäin kanssa tehnyt muurarille hyvin tarkat piirustukset, selittänyt asian ja vääntänyt vielä pienoimallinkin. Eikä mitä, muurari oli vääntänyt kaikenlaista kaarta ja uloketta ja just samalla lailla ylpeänä kysyi, että eikö tullutkin hieno. Olis kuulema ollut ihan tylsä se alkuperäinen suunnitelma...

   Juu, eiköhän se ratkaisu tässä vielä kehity. Alkaa vaan oma munakello olla jo tapissaan...

   Poista
 2. Hei

  Minusta takkasi on kaunis. Itse antaisin sen olla tuollainen tai sitten lisäisin vielä kalkkimaalia sinne tänne huolettomasti.

  tv Heli Talo Kissankäpälästä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apuaa, ei lisää vaihtoehtoja :) Mä en osaa päättää nykyisistäkään :)

   Poista
 3. Todella ikävä, että näinkin iso osa kotia menee itsestä riippumatta puihin. Toisaalta niinhän se on, kuten idis&interiööri tavallaan mainitsi, että harvemmin näissä remppahommissa menee ihan satasella kaikki putkeen. Onneksi asiat ovat yleensä korjattavissa. :) Joskus vaaditaan vaan vähän luovuutta. Pystyykö tuota pintaa rapsuttamaan jollain vähän kovemmalla aineksella, tavallaan naarmuttaa maalipintaa pois? Mun silmiin se näyttää kyllä ihan mielenkiintoiselta ja rustiikkiselta. Not bad at all!

  Isot tsempit takan kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustan, että kokeilin muuten hiomapaperiakin, mutta se irrottaa tiilestä punaista pölyä, joka taas sitten värjää ikävästi vaaleat osat :(

   Poista
 4. Oho. Aikamoinen tarina, kaikkea sitä. Saako sanoa että ei ole nätti..? 😇
  Maalaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa, ja pitääkin sanoa mielipiteensä. Ei se minustakaan ole nätti tuollaisena. Johonkin suuntaan se pitää saattaa loppuun asti. :)

   Poista
 5. Jos multa kysyttäisiin, vetäisin lisää kalkkimaalia päälle, mutta minua ei valkoisuus häiritsekään vaan enemmän liika värikkyys ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, missä se raja sitten kulkeekaan. Kaipaan kontrasteja ja sävyjä. Mutta niitähän on tosiaan helppo saada niin monilla muillakin keinoilla :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Häikäilemättömyydellä voi näköjään tienata, jos on tarpeeksi kilttejä maksajia. Ei ollut nimittäin mikään halpa firma kyseessä, kaupungin kalleimpia varmaan. Ajateltiin silloin, että mieluummin maksetaan enemmän, jotta varmasti saadaan hyvä lopputulos.

   No ei saatu, mutta ei tää mun "korjailukaan" pelastanut tilannetta =D

   Poista
 7. Muurarit näköjään murheenkryynejä. Meidän raksalla muurasi takan eräs ammattilainen, jota suositeltiin Kodin Terrasta. Kävi sitten niin, että vahingossa sekä minä että mies maksoimme hänen lähettämänsä laskun muuraustyöstä. Eikä tänäkään päivänä, kolmen vuoden kuluttua, olla saatu rahoja takaisin. Että on kallis takka meillä. Maybe some day. Mies on häneen silloin tällöin yhteydessä ja aina on rahat loppu.

  Kaikenlaista voi tapahtua, mutta tämä Karinin kohtaama rappariporukka on kyllä erikoisen harvinainen sattumus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas tosissaan on muurareiden kanssa sattumuksia. Teidän muurari varmaan odottelee, milloin ette jaksa enää kysellä...

   Poista
 8. No jo on firma! Meillä kyllä onnistui takan värinvaihto moitteetta! :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sitä kaikenlaisia liikkeellä :) Nää viimeiset yritelmäthän oli siis kuitenkin ihan mun omaa käsialaa ;)

   Poista
 9. Voihan sentään, mikä sotku! Minä en näkisi sitä kokonaan valkoista takkaa ollenkaan huonona vaihtoehtona, koska kuten sanoit, niin kontrastia voi tuoda monella muullakin asialla. Valkoinen olisi ainakin ajaton eikä epäonnistumisen vaaraa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ja viime yönä keksin jo toisen paikan, mihin saisin suuresti kaipaamani punatiiliseinän ☺️

   Poista
 10. Vanhojen takkojen ehostus on tosiaan välillä haastavaa, mutta melkoiseen firmaan olette tosiaan törmänneet. Huh, huh. Minä komppaisin kuitenkin tässä tapauksessa valkoisen takan kannattajia. Kuvien perusteella takka on melko suuri, ja uskoisin että kokonaan valkoisena se olisi hieman rauhallisempi tilassa. Ja kuten mainitsitkin, tekstiileillä yms. tilaan saa kodikkuutta ja väriä, ja kun kerran olet jo keksinyt paikan, jossa voit haaveen punatiiliseinästä toteuttaa, niin ehkäpäs pian takkaa jo suditaan? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sen firman häikäilemättömyydellä ei ollut mitään rajaa.

   Takka on kyllä iso, mutta yhtä sellaista asiaa ei tietysti näy kuvissa, mikä vaikuttaa kovasti yleisilmeeseen. Takka näkyy suoraan ulko-ovesta sisään astuessa. Mutta matkaa välissä laajennusosasta johtuen yli 13 metriä. Tämän takia ei olisi yhtään haitannut, vaikka takka olisi visuaalisesti "tullut kohti" :)

   Poista
 11. Mä alan olla sitä mieltä, että ekalla osumalla onnistunutta remonttia ei olekaan. Ainakaan, jos ottaa ulkopuolisen tekijän. Tsemppiä takan kanssa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tietenkään. Ton projektin jälkeen meillä ei hetkeen käynyt yhtään ulkopuolista häslääjää =D

   Poista
 12. Voi tympeys. Jos olisin tilanteessasi - vääntäisin takasta mutkat suoriksi l. kaaret piilon ja tasoituttaisin takan muotokieleltään selkeälinjaiseksi slammatuksi takaksi. Väriksi valkoinen. Olen 100 varma, että siinä vaiheessa kun ihana uusi takkasi hohtaisi arkkitehtonisen valkeana sinulla olisi ammattilaisena jo monta ratkaisua ja ideaa millä tuot tilaan uudella tapaa kontrastia. Vaikka sillä punatiilellä, mutta uudessa paikassa. Halaus ja tsemppiä sinne ♥.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikani vihasin tuota kaarta, mutta nyt näen sen osana aikansa arkkitehtuuria. Sen suoristaminenkaan ei onnistuisi ilman isompaa remonttia, sillä ilman kaarta, takan luukun paikka ei olisi enää tasapainossa muuhun takkaan nähden. En siis itse näkisi takkaa modernina, sillä sen mittasuhteet ovat kuitenkin jotain muuta. Tiilitakka saa näyttääkin reilusti tiilitakalta, mutta jotakin sille tarttis tehdä :) Kiitokset tsempeistä ja halista :)

   Poista
 13. Hei. Onko kalkkimaali tiilitakkaan hyvä
  jälkikäteenkin? Jollain pitäisi tuunata
  meidän takka mutta ei olla löydetty lämmönkestävyydestä tietoa :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!