15.9.15

Mäntylattian uusi elämä


Mäntylattiamme sai kesän remonttisumassa uuden elämän. Yli kaksikymmentä vuotta vanha lakattu puulattia oli ajan saatossa kulunut paikoin hyvinkin voimakkaasti. Elämisen jälki ei mielestäni haittaa niin paljon puussa kuin keinoaineissa, mutta toki ajoittainen huoltaminen lisää käyttöikää entisestään.

Lattiaremontti, ainakin näin isossa pinta-alassa, kynnyksettömässä asunnossa, on valtava - lähes muuttoa vastaava urakka. Mutta ehdottomasti kannattava duuni, sillä onhan lattia yksi kodin suurimmista pinta-aloista ja näin ollen merkittävässä osassa kodin tunnelmassa.

Erilaisia käsittelytapoja mäntylattian uudistamiseksi on monia: esimerkiksi lakkaus, maalaus, öljyvahaus ja kuuraus, ja kaikilla niillä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Lakka on perinteinen käsittelytapa puulattioille. Lakka muodostaa kestävän ja helposti huollettavan pinnan, mutta toisaalta se hävittää puun luonnollisen tunnun. Lakkakerroksia levitetään lakan tyypistä ja halustusta lopputuloksesta riippuen kahdesta kuuteen, joten työhön kannattaa varata useampia päiviä aikaa.

Maalattu puulattia on toisaalta perinteikäs, toisaalta taas hyvinkin tätä päivää. Maalaus on helpohko ja nopea suorittaa, sillä maalilla peittyvät mainiosti myös huonokuntoisen lattian kitatut kolot ja muut kauneusvirheet. Maalattu lattia on helppohoitoinen, vaikka toisaalta tasavärisessä lattiassa irtoroskat helpommin erottuvatkin. Maali saa puulattian tuntumaan kylmemmältä kuin luonnollisemmat käsittelyaineet.

Suopakuuraus on vanha, luonnollinen tapa käsitellä lattiat. Kuuraus säilyttää puun aidon tunnun sekä vaaleuden sekä muodostaa pinnalle likaa hylkivän kerroksen. Suopakuurauksen jälkeen lattialle riittää tavanomainen imurointi ja pesu nestemäisellä suovalla. Perinpohjaista uudelleenkuurausta lattia vaatii käytöstä ja kulutuksesta riippuen parin vuoden välein. 

Öljyvaha on kulutusta kestävä, ekologinen ja nopeasti kuivuva pintakäsittelyaine puulattioille. Se säilyttää erinomaisesti puupinnan lämmön sekä sen luonteenomaisen pehmeän tunnun. Öljyvahatun lattian hyviksi puoliksi voidaan lukea myös paikallisten ongelmakohtien korjausmahdollisuus.


Koska en yksinkertaisesti vain keksinyt öljyvahakäsittelystä huonoja puolia, oli helppo ratkaisu päätyä siihen. Minulle lattian pehmeä ja luonnollinen tuntu on varsin merkityksellinen juttu. Koiran kanssa eläessä tärkeäksi asiaksi nousi myös pienten, tai isompienkin naarmujen korjausmahdollisuus ilman koko lattian pintäkäsittelyn uusimista.

Öljyvahoissakin on tietysti eri valmistajilla erilaisia vaihtoehtoja tarjolla. Pitkän pohdinnan ja eri mahdollisuuksien kartoittamisen jälkeen päädyin saksalaisen Pallmannin Magic Oil 2K Color -öljyvahaan. Tuotteen öljyjen ja vahojen yhdistelmä tekee pinnasta hengittävän, mutta erittäin helposti siivottavan. Tuote kuivuu erillisestä kovettajasta johtuen erittäin nopeasti, jonka ansiosta itse hionta ja öljyvahaus kestivät vain kahden työpäivän ajan.

Käsittelyn jälkeen lattia on juuri sellainen kuin toivoinkin, hyvin luonnollinen, vaalea puu. Lattia tuntuu silkkisen pehmeältä paljaiden jalkojen alla, mutta on samaan aikaan kuitenkin erittäin helposti pyyhittävä. Olemme elelleent uuden pintakäsittelyn kanssa muutaman kuukauden, enkä voisi olla tyytyväisempi! Aika näyttää miten öljyvahattu lattiamme ikääntyy.

Karin
15 kommenttia:

 1. Täällä yksi öljyvahauksen kannattaja! Näyttää ja tuntuu ihanalta :)

  VastaaPoista
 2. Lovely warm shade for a wooden floor!

  http://beautyfollower.blogspot.gr/

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Vielä kun sen tunnun saisin välitettyä :)

   Poista
 4. Tulipa vanhasta lattiasta kaunis! Niin, lattia määrittää todella pitkälti kodin tunnelmaa ja täällä me eletään kirsikkalaminaattien ja kokolattiamattojen keskellä :( onneksi on matot ja ikkunasta kauniit näkymät ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, mutta sä olet tehnyt siihen nähden aivan ihmeitä ;)

   Poista
 5. Tulipa kaunis! Kyllä kannatti tämä remppa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Todellakin kannatti, vaikka etukäteisvalmistelut ja loppuunsaattaminen vähän uuvuttivatkin :)

   Poista
 6. Oi miten hieno lattiasta tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Joanna! Tiesin, että lattiasta tulee upea, mutta en osannut kuvitella miten ihanalta lattia tuntuu :)

   Poista
 7. Onpa kaunis lattia ja näyttääkin niin silkkiseltä, joten ei ihme jos siltä myös tuntuu :)

  VastaaPoista
 8. Vaaleus sopii lattiaan niin kivasti! Kiva modernisointi! Mäntylattiasta kun yleensä näkee sellaisia kellertäviä versioita. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!