5.3.15

Energiansäästöniksejä mukavuudesta tinkimättä


Energian säästämisestä seuraa palkkiona tietysti pienentyneet sähkölaskut,
mutta vielä palkitsevampaa säästäminen on silloin, kun omasta mukavuudestaan
ei tarvitse tinkiä lainkaan.

LIIKETUNNISTIN

Superhelppo ja mukava energiansäästöniksi on käyttää liiketunnistimella toimivia valokytkimiä tiloissa, joissa oleskellaan lyhyitä aikoja kerrallaan. Meillä eteisen valaistus on liiketunnistimen päässä. Rakastan sitä, kun kotiin saapuessa valot räpsähtävät päälle ovesta sisään astuessa ilman että tarvitsee laskea kantamuksia käsistään ja hakea valokatkaisijaa. Sama toimii tietysti myös kotoa poislähtiessä. 

Jälkiviisaana on helppo sanoa, että liiketunnistin olisi ehdottomasti kannattanut asentaa myös ulkovaatteille tarkoitettuun vaatehuoneeseen. Lapsilta valo tahtoo unohtua palamaan lähes poikkeuksetta aina. Huoh.

Liiketunnistin siis säästää hieman sähkölaskussa, 
mutta ennen kaikkea lisää asumismukavuutta!

SISÄLÄMPÖTILAN LASKEMINEN

Toinen niksini taas antaa tuntuvaa säästöä lämmityskuluissa. Nimittäin sisälämpötilan laskeminen. Jo yhdenkin asteen pudotus sisälämpötilassa voi alentaa lämmityslaskua jopa viidellä prosentilla!

Oikea sisälämpötila parantaa myös asumisviihtyvyyttä, kohentaa sisäilmanlaatua, pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä sekä vähentää talvikaudella ilman kuivuuden tunnetta.

Kukaan ei kuitenkaan halua palella kotonaan. Koska lattia on juuri se pinta, johon ollaan välittömässä kosketuksissa, nousee sen valinta merkittävään asemaan. Suosittelenkin ehdottomasti aina mieluummin valitsemaan aidon luonnonmateriaalin. Esimerkiksi ehta puulattia tuntuu huomattavasti keinoaineita lämpöisemmältä jalkoja vasten ja näin lämpötilan pudottaminenkin onnistuu mukavuudesta tinkimättä.
Meidän mäntylattia on lakattu viimeksi yli 20 vuotta sitten. Ikäänsä nähden lattia on hyvässä kunnossa, mutta totuuden nimissä se kaipaisi kyllä jo hionnan ja uudelleen käsittelyn. Tällä kertaa valitsisin perinteisen lakan sijaan mieluummin ekologisemman Bloom lattiaöljyn, joka saa puupinnan tuntumaan entistäkin mukavammalta jalan alla.

VEDENKULUTUS

Kolmas energiansäästöniksini koskee vedensäästämistä. Säästöhän syntyisi toki helposti myös käymällä 30 sekunnin mittaisissa kylmissä suihkussa, mutta mukavuudenhaluisena annan mieluummin suihkuhanan tehdä säästön puolestani.

Hansgrohella on hauska innovaatio, AirPower, joka paitsi pienentää veden tarvetta, lisää myös suihkunautintoa. Idea on varsin yksinkertainen. AirPower-suihkun suihkulautaseen johdetaan veden lisäksi samaan aikaan ilmaa.  Suihkusta tulee yhtä vesilitraa kohden tulee samalla noin kolme litraa ilmaa. Nerokas uusi teknologia säästää siis vettä, energiaa ja kuluja samaan aikaan kun itse nautit miellyttävästä suihkusta!Yhtä kaikki, energian säästäminen ei siis ole välttämättä vain kurjaa kärvistelyä,
se voi olla myös asumismukavuutta lisäävää!

Käyhän lukemassa lisää energianiksejä Taloon.comin Energianiksit sivustolta! Mielestäsi parasta kirjoitusta äänestämällä voit voittaa 300 € lahjakortin Taloon.comin LED-valaisimiin.

Karin


//Tämä kirjoitus osallistuu nettirautakauppa www.taloon.com:in blogikilpailuun
http://www.energianiksit.fi kutsuttuna. 


8 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, järkevää asiaa...tuo AirPower suihku kuulostaa hyvältä, pitää harkita. Kun on kaksi lasta, jotka mielellään lotraavat minuttikaupalla suihkussa (kun ensin on saanut heidät sinne patistettua), niin vettä kuluu...
  Ihania kuvia, teidän eteinen on tosi kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen aivan innoissani tuosta suihkusta! En nimittäin voi sietää liruttavia suihkuja, mutta en pidä myöskään veden haaskauksesta. Loistava keksintö! Kylpyhuoneremonttia odotellessa... :)

   Poista
 2. Todella hyviä vinkkejä. Suihkuinnovaatio houkuttelisi minuakin, rakastan pitkiä suihkuja ja lapsi myös. Mikä tuo teidän sohvamalli onkaan, se on niin kaunis? Mäntylattiasta tykkään myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Suvi! Piti oikein tarkistaa, että onko sohvaa vielä myynnissä. Se on Adean Camp -sohva. Ensimmäiset osat ovat jo yli 10 vuotta vanhoja, mutta edelleen erinomaisessa kunnossa. Tykkään, että sohvan mittakaava toimii meidän "tavallisen" kokoisessa olohuoneessa hyvin.

   Poista
 3. Löysin meidän tuulikaappiin ledipolttimon, jossa on itsessään liiketunnistin ja hämäräkytkin. Kyllä on ihanaa tulla kotiin, kun valo syttyy ulko-oven ikkunoiden ansiosta jo ovea avatessa. Noita polttimoita voi käyttää ihan tavallisissa valaisimissa ja kirkkaan lasin läpi ainakin toimii hienosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mieletön keksintö! Tuollaisesta en ole kuullutkaan. Täytyypä alkaa selvittämään. Mutta liiketunnistimen ihanuus on juuri se, ettei tarvitse astua pimeään ja laskea kantamuksiaan käsistä saadakseen valot päälle :)

   Poista
  2. Meille tullut lamppu on tämä: http://www.elv.de/7-w-led-lampe-mit-hf-bewegungssensor.html

   Poista
  3. Kiitti Riikka! Täytyypä tutustua!

   Poista

Kiitos kommentistasi!