1.2.15

Haaste: Perheen sisustustyönjakoTalo Luck -blogin Heidi laittoi liikkeelle hauskan haasteen, 
jossa kartoitetaan miten perheen sisäinen työnjako sisustushommeleissa oikein menee. 
Älyttömän mielenkiintoinen aihe! Kodin sisustaminenhan on monelle tärkeä ja rakas harrastus, 
mutta toisaalta koti ei ole mikään maalauspohja, mihin voi ammentaa kaiken luovuutensa pelkästään 
omien mieltymystensä mukaan. Koti on kuitenkin muullekin perheelle se tärkein turvasatama, 
jossa tärkeintä on viihtyminen.

Mutta miten työnjako meidän perheessä sitten oikein menee...

1) Puolisoni ei hirveästi osallistu itse suunnitteluvaiheeseen, mutta hän on kehittänyt itselleen veto-oikeuden hylätä tekemäni mainiot suunnitelmat. Ihan jees-systeemi, sillä onhan tämä hänenkin kotinsa. Joskus taas hermot meinaa palaa totaalisesti, kun tilalle ei tietenkään tule mitään vastaehdotusta (ainakaan järkevää), ja kuitenkin oma toimiva suunnitelma lytätään. Erityisen rasittavaa suunnitelman lyttääminen on silloin, kun toisella tuntuu olevan jähmeä, virheellinen ennakkokäsitys asiasta eikä hän suostu edes rauhassa kuuntelemaan, miten asia oikeasti on. Olen joutunut joskus tekemään ärsyttävänkin perusteellisia suunnitelmia kotiin. Siis mallintanut tarkkaan, hakenut kaikista mallipalat yhtäaikaa ja vääntänyt rautalangasta. Kotona on vaikea ymmärtää sitä, ettei toinen osaa kuvitella asioita, kun itse näkee ne aivan kristallin kirkkaana ilman piirustuksiakin.


2) Olisihan se ihan huippua, jos puolisokin olisi enemmän kiinnostunut sisustamisesta. Luulen, että ajatukset lähtisivät aivan erilailla lentoon ja ideat ruokkisivat toinen toisiaan. Olen muutenkin mieluummin tiimipelaaja kuin yksin puurtaja. 

3) Sisustusmakumme kulkee onneksi aika lailla samaa rataa. Pidämme molemmat yksinkertaisista, ajattomista kalusteista, luonnonmateriaaleista ja selkeistä pinnoista. 

4) En tiedä riidelläänkö meillä sisustusratkaisuista, mutta ainakin keskustellaan joskus kovaäänisesti. Yleensä pahimmat kiistanaiheet koskevat värisävyjä. Tiedättekö, kun toinen keskustelee asteikolla: vihreä, keltainen ja punainen ja minä höpötän merenvihreästä, oljenkeltaisesta ja korallista. Emme yksinkertaisesti vain tajua mitä toinen edes tarkoittaa. Täytyisi muistaa aina käyttää kuvia eikä yrittää sanoin selittää!

Yksi käytännönasia kirvoittaa myös vahvoja mielipiteitä molemmilta laidoilta. Erikoista tässä on se, että näemme tässä kohtaa käytännöllisyyden aivan eri tavoin. Minusta käytännöllisyys on se, että kaikki asiat ovat siististi piilossa kaapin ovien takana ja laatikoissa. Mieheni mielestä käytännöllistä on se, että asiat ovat esillä, erityisesti musiikkiin liittyvät jutut. Asia, mitä en millään tajua vielä kuudentoista vuoden yhdessäolon jälkeenkään. Varsinkaan, kun mieheni ei ole mikään maailman innokkain pölyjen pyyhkijä. 


Toisaalta taas esimerkiksi taulujen ripustusten suunnittelussa kysyn aina mieheni mielipidettä. Siinä missä minä joudun kokeilemaan kymmeniä erilaisia versioita, hän näkee yleensä heti mikä toimii ja mikä ei.

5) Minä taidan tehdä kaikki kodin hankinnat, mutta yhtäänkään isommista hankinnoista päätämme yhdessä. Sohvatyynyistä en vaivaudu kyselemään mielipidettä, mutta matoista, valaisimista ja huonekaluista jo keskustelemme.

6) Kompromisseja joutuu väkisinkin tekemään, puolin ja toisin. Luulen, että mies niitä joutuu enemmän tekemään jo senkin takia, että ideat tulevat yleensä minulta, ei häneltä. 

7) Ensimmäinen vierailu mieheni silloiseen poikamiesboksiin ei todellakaan aiheuttanut ihastusta tyylillisesti. Mutta täytyy sanoa, että sommittelun taito hänellä oli silloinkin hallussa. Rumista huonekaluista huolimatta asunto oli viihtyisä ja toimiva.  Maailmanympärysmatkalta otetuista valokuvista tehty kollaasi herätti silloinkin ihailua. 
Tämä mahtava haaste on varsin kiva laittaa eteenpäin. 
Olisipa kiva kuulla miten seuraavissa blogitalouksissa hoidetaan työnjako:


Tässä vielä Heidin laatimat kysymykset:

1) Osallistuuko puolisosi sisustuksen suunnitteluun?
2) Jos vastasit ei: Toivoisitko puolisosi osallistuvan enemmän kodin sisustukseen? Ja jos toivot, miten haluaisit hänen osallistuvan?
3) Eroaako makunne toisistaan?
4) Riitelettekö sisustusratkaisuista?
5) Teettekö kotiin tulevat hankinnat yhdessä, vai erikseen?
6) Kuinka paljon kompromisseja teette yhteisen kodin sisustuksen eteen? Ja kumpi joustaa enemmän?
7) Miltä puolisosi koti näytti silloin, kun ensimmäistä kertaa vierailit siellä? Tuliko välittömästi olo, että tämä on tässä, vai mietitkö hiovasi puolison maun paremmaksi/ toisenlaiseksi?

Karin

// kuten varmaan huomasitte kuvituksena oli levyjä, levyjä ja levyjä sekä elektroniikkaa, joita meiltä ei ehkä löytyisi ihan tässä määrin, jos sisustaisin vain itseäni varten

14 kommenttia:

 1. Olipas hauskaa luettavaa, kunnioitettava levykokoelma siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän vois vastata, että "eikä siinä vielä kaikki..." =D
   Mutta on mullakin lehtipinoja ja millaisia olisikaan, jos olisin säästänyt ne kaikki ;)

   Poista
 2. Olipa kiva haaste, ja kiitos otan sen vastaan.

  VastaaPoista
 3. Niin ja vielä täältäkin kommentti noista huikaisevista levy/dvdhyllyistä😊, vau! Niistähän se koti syntyy, oma, persoonallinen ja vaikuttava.

  VastaaPoista
 4. Voi mahtavaa, että tartuit haasteeseen. Olipa mielenkiintoista lukea ajatuksiasi. Kunnioitettava levykokoelma, täytyy myöntää! Respect! 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, tää on mielenkiintoista. Odotan suurella innolla myös muiden vastauksia!

   Poista
 5. Nyt kyllä nauratti, sillä moni vastauksistasi voisi olla peräisin omasta kynästäni :D Komea levykokoelma kyllä, mutta kun opiskeluaikana tuli myytyä myös levyjä, se näyttää silmään oikein kotoisalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vertaistukea kysymme siis siltä suunnalta, kun oikein koville ottaa ;)

   Poista
 6. Kiitos haasteesta, tämä on kyllä kiva! Mukavaa alkanutta viikkoa! Täällä vielä nautitaan lomasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän kateellisena täällä värjötellään :)

   Poista
 7. Kiitos haasteesta, huvitti tuo veto-oikeus, jotenkin kovin tutulta kuulostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä, jäänkin odottelemaan sun ajatuksia =D

   Poista

Kiitos kommentistasi!