22.2.15

DIY: Linoleum-pöytä

Muutama päivä sitten kirjoittaessani linoleum-huonekaluista, kerroin kokeilevani myös 
köyhän miehen tee-se-itse -linoleum-pöytää. Ja tässä se nyt sitten on! 
Lähtökohtana oli Puukeskuksesta ostamani vanerilevy. Levy tuntui ostohetkellä aivan täydelliseltä löydöltä. Siinä oli kaunis vanerireuna ja valkoinen pinta. Käytössä tämä pöytälevy osoittautui kuitenkin kiistatta vikatikiksi. En tiedä vieläkään, mitä valkoinen pinta tarkkaan ottaen on, mutta se käyttäytyy kuin paperi. Se imee kaiken lian itseensä ja pyyhittäessä lika enemmänkin leviää kuin irtoaisi pinnasta. Kuten kuvastakin näkyy, pöytälevy alkoi olla kaukana valkoisesta.

Jotain oli kertakaikkiaan pakko tehdä ja uteliaisuus sai minut kokeilemaan linoleumia.
 Soitin paikalliseen mattoasennusfirmaan ja kysyin myyvätkö he hukkapaloja. Ja myiväthän he! 

Niinpä ajelin firman varastolle ihmettelemään värisävyjä. Ihmettelemistä riittikin. Kuvitelkaapa parikymmentä pari metriä korkeaa linoleumrullaa vieri vieressä pimeähkössä varastohallissa.

Jos värisävyn valitsemisessa jokin on tärkeää, niin se, että pintoja kannattaa aina katsoa siinä suunnassa, miten niitä aikoo käyttää. Seinäväriä valitessa ei kannata katsella sävyjä vaakatasossa eikä sen paremmin lattiaa tai pöydän pintaa valitessa ällistellä sävyjä pystysuunnassa. Rullien kanssa ei kuitenkaan ollut juuri vaihtoehtoja. Sen verran painavia ne olivat.

Ostin kahdesta rullasta palat. Ensimmäinen valintani oli suht varma, samaa tummanharmaata sävyä kuin mieheni työhuoneen linoleumlattia. Toinen valitsemani linoleum oli vaaleamman harmaa, jonka todellisesta sävystä oli vaikea saada hämärässä keinovalossa tolkkua. Kotona se osoittautuikin meille aivan liian vihertäväksi. Nyt olisikin tarjolla jollekulle toiselle kokeilunhaluiselle linoleumia pilkkahintaan!
Mutta pitkän johdannon jälkeen vihdoin itse asiaan. Tarkoitukseni oli kuvata kaikki työvaiheet, mutta olin selvästi hidasta ajatustani nopeampi. Joka tapauksessa ensimmäisenä sudin ihan tavallisella maalipensselillä linoleumpalojen kanssa ostamani liiman puhdistetun pöytälevyn pintaan. 
Liiman levityksen jälkeen asettelin pöytälevyn linoleumin päälle. Hetken odottelun jälkeen aloin leikkaamaan linoleumia mattopuukolla pöytälevyn reunaa vasten. Leikkaaminen kannattaa tehdä ns. kerros kerrokselta eli ensin leikataan juuttipohja ja sen jälkeen itse linoleumkerros.
Tein vielä tarkempaa siistimistä käännettyäni pöytälevyn oikein päin. Siisteimmän lopputuloksen saisi listoittamalla reunat linoleumin laiton jälkeen, mutta minä jätän ainakin toistaiseksi nämä vanerireunat näkyviin. Reuna muuten näyttää luonnossa paljon siistimmältä kuin tässä lähelle zoomatussa kuvassa.

Kiireessä (lue: laiskuudessa) viimeistelin huolella pöytälevystä vain kaksi näkyvää reunaa. Arvatkaapa kaksi kertaa menikö pöytälevy paikalleen juuri toisin päin kuin tarkoitin?! Täytyy käydä vielä nyhräämässä nuo kaksi näkyvää reunaa.
Tässä vielä lähempää kuva pinnasta. Lattialinoleumille on usein tyypillistä tämä pieni kirjavuus, 
mikä ei minua tässä kohtaa haittaa yhtään. Huonekaluissa käytetty linoleum on yleensä tasavärisempää.

Yhtä kaikki, tämä oli mielestäni ihan hauska ja toimiva kokeilu! 
Itse asiassa tummempi pöydän pintakin on ihan jees noiden mustien laitteiden kanssa.

Karin

19 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ja ennen kaikkea toimiva. Ainakin toistaiseksi :)

   Poista
 2. No vaan on mielenkiintoinen. Meillä on se ruokapöytäjuttu, muistathan? 😃 olen nyt täsdä miettinyt, että kerran kierrätettynä halusin, niin meiltä jää ylimääräiseksi ulko-ovi, joka oli naarmiintumut kuljetuksessa. Ovi olisi täydellisen kokoinen (900x2000 mm) ruokapöydäksi. Sitä pitää hieman fiksailla ja ajattelin mahdollisesti kokeilla huonekalulinoleumia pintaan. Sitten vaan jalat alle ja meillä olisi viimeinkin ruokapöytä. Amen. Mitäs olet mieltä? 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovi kuulostaa hyvältä idealta! Olis nimittäin myös sopivasti paksuuttakin. Miltä kuulostais, jos jalat tekis silityslaitasysteemillä? Saisi kaksi eri korkeutta ilman mitään kalliita mekanismeja :)

   Poista
  2. Hmmmmm!!!!! Kerro toki lisää. 😃 Tätä omen miettinyt itsekin, ainoa haaste mielestäni on juuri tuo paino. Tuossa silityslautasysteemissä siis.

   Poista
 3. Tulipas hieno :) Minulle tämä on melko vieras matsku, oli kiva nähdä DIY projekti siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! Hienoudesta en tiedä, mutta nytpä tiedän mihin lino taipuu ja miten sitä voisi hyödyntää!

   Poista
 4. Linoleum on ihan mahtava materiaali: kestävä, kaunis ja ekologinen ja jopa edullinen. Vanhempi siskoni päällysti asunnon remontoidessaan lattiat linoleumilla ja sai oikein tehdä töitä, että ne suostuttiin hänelle myymään rautakaupasta. Upofloorilla on muistaakseni melko tasaväristä linoa, mutta hyvältä näyttää pöytänne marmoroitu kuviokin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Been there, done that! Vuonna 2001 olisin halunnut ostaa linoa, mutta silloin haluttiin myydä vain laminaattia. Pari vuotta sitten, kun miehen työhuonetta rakennettiin, myyjä silmät kirkkaina esitteli linoleumin muovimattona.

   Forbollakin on joitain tasavärisempiä linoja, mutta niitä ei näkynyt noissa hukkapaloissa. Eihän tuo kallista olisi, vaikka ostaisi juuri sitä väriä mitä oikeasti haluaisikin!

   Poista
 5. Olipa mielenkiintoinen postaus ja hauska lukea diy projektista. :)

  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni, vähän heräsi itsellä sellainen kutina, että tekisi mieli kokeilla linoa johonkin muuhunkin. Laatikon etusarjoihin tai kaapinoviin :) Saas nähdä!

   Poista
 6. Mielenkiintoinen projekti. Ei olisi kyllä tullut itsellä mieleen. Taidan olla vähän maalirajoittunut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalia minäkin ensin mietin, mutta tuo paperinen pinta epäilytti. Tää on kyllä ihanan helppohoitoinen!

   Poista
 7. Hyvä idea! Ja toteutus onnistunut, linopintaisen pöydän äärellä on varmaan mukava tehdä töitä, kun ei kopise eikä kolise :) Toistaiseksi olen itse käyttänyt linoa vain kaiverrusalustana linovedostöille. Eipä ole juolahtanut mieleen, että sitä voi käyttää myös pintana huonekaluihin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin kaikki huonekalut linopinnalle ;)

   Poista
 8. Mitä luulet, toimisiko linoleum keittiössä saarekkeen päällysteenä? Minulla on menossa pitkälle teeseitse-keittiön remppa (persoonallisia ratkaisuja, edullisesti, mutta tyylikkäästi on rempan teema ;). L-seinustalle olisi nyt tulossa valkoinen komposiittitaso ja saarekkeen työtason materiaali on hakusessa. Halpislaminaatti on ehdoton ei, myös massiivipuu vähän mietityttää (koko tila on tammimosaiikkiparkettia ja kaapistojen ovet tulevat viilutettuna, joten puuta on jo tarpeeksi). Tuo linoleum voisi olla yksi ratkaisu, pohjalle vaneri, pintaan linoleum ja kantit listoitettuna? Tai tiedätkö, onko olemassa jonkinlaista korkkipinnoitetta, jota voisi samaan tapaan laittaa vanerin päälle ja kestäisikö se vaikka vahattuna tässä käytössä? Materiaali saisi olla erilaista kuin seinustan konposiittitaso ja ruokapöydän korkeapainelaminaatti. Olen jopa miettinyt laatoittamista, mutta laattasauma ja laatan kovuus taas mietityttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En uskalla luvata, että linoleum kestäisi, mutta maalaisjärjellä ajateltuna, miksi ei kestäisi. Jos materiaali kestää lattialla julkitiloissakin, miten se ei kestäisi. Seisovasta vedestähän lino ei tykkää, mutta harvapa vettä keittiötasoilla seisottaakaan :) Eikä testaus sitä paitsi tulisi niin kalliiksi edes, etteikö sitä kannattaisi kokeilla. Infoot sitten mua :) Ainoa ulkonäöllinen asia mulla tuli mieleen, että lattialinohan on usein vähän kirjavaa. Se mikä lattiassa näyttää vähän kirjavalta, näyttää tietysti lähempänä silmiä enemmän kirjavalta. Mutta kuoseissakin on eroa. Siten on tietysti myös huonekalulinoleum-vaihtoehto. Siitä kannattaa kysellä Forbolta.

   Korkkia on olemassa rullatavarana ainakin seinään tarkoitettua. Sen rasituksen kestokyvystä en osaa sanoa. Seinällähän se tietysti on ns. kevyessä kulutuksessa toisin kuin lattialle tarkoitettu korkki. Lattiakorkissa on yleensä lakka päällä ja se tekee korkista erittäin helppohoitoisen. Mutta mä en heti keksi, että miten reunat saisi listoitettua korkkiin sopiviksi.

   Laatoitetut tasot ovat tosi kivoja, mutta saumoja saa tosiaan hinkata. Saumoihin voi tietysti laittaa sen aineen, ettei lika niin tartu saumaan, mutta pesemistä niissä silti on. Ja tosiaan tuo "kilahtelu ja kolahtelu" kannattaa huomioida.

   Linoleumia mä lähtisin noista kokeilemaan =D

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi. Kävin tutkimassa Forbon linoleumivaihtoehtoja ja sieltä löytyikin huonekalulinoleumia 20 eri värissä. Sininen tai oliivinvihreä alkoi kovasti kiinnostamaan, sävyt olivat todella kaunnita! Alan selvittämään tuon saatavuutta, se saattaisi olla todella hyvä vaihtoehto tuohon tilaan :) Meillä on saareke koostumassa kahdesta Ikean laatikostosta ja niissä tuo syvyys on vähän eri kuin yleensä, joten taso on joka tapauksessa mittatilaustaso. Tuon vanerin saisi siihen edullisesti ja sitten vain linoleumi pintaan.

   Korkkia googlettelin hieman ja näyttäisi, että maailmalla sitä käytetään keittiöissä muuallakin kuin vain lattioissa. Jopa tiskipöydän altaita oli upotettu korkkipintaiseen tasoon.Ne oli kyllä hienoja, saas nähdä milloin suomessa tulee vastaavat markkinoille.

   Poista
 9. Lisään tähän vielä, että sain nopeaa ja todella hyvää asiakaspalvelua Forbon suunnalta ja nyt minulle on postitettu mallikansio heidän huonekalulinoleumeista. Hienoa, kerron sitten, miten projekti etenee. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!