12.1.15

Vinkkejä eteistiloihin

Ensivaikutelma on usein se tärkein, ja mikä muu kuin eteinen se on 
luomassa kodin ensivaikutelmaa. Sitä paitsi onhan se itsellekin kivempi tulla kotiin toimivan ja kauniin eteisen kautta!

Pienehköä eteistä suunnitellessani kirjoitin samalla vinkkilistaa, minkälaisilla pienillä jutuilla eteistilasta saisi paitsi visuaalisesti miellyttävän, myös käytännöllisen. Yleensä nämä kyllä kulkevat täysin käsi kädessä. Toimimaton eteinen harvoin hivelee visualistinkaan silmää. Ainakaan lapsiperheessä.

Käytännöllisenkään eteisen ei kuitenkaan tarvitse olla tylsä ja ankea. Päinvastoin! Eteisessä oleskellaan lyhyempiä aikoja, joten siellä voi irroitella tavallistakin enemmän pelkäämättä kyllästymistä rohkeampiinkaan valintoihin.

Värien käyttöä ei kannata arastella. Usein turhaan pelätään värien käytön syövän neliöitä. Lupaan kuitenkin, että sen mitä tilantunnussa häviäisi, tunnelmassa voittaa. Eteisen valaistukseen kannattaa nimittäin joka tapauksessa panostaa kunnolla! Mikään ei ärsytä niin paljon kuin yrittää pimeässä eteisessä etsiä pimeän kaapin sisältä paria mustalle sormikkaalle.

Tilantuntua voi lisätä huimasti suosimalla seinälle kiinnitettäviä kalusteita. 
Mitä enemmän lattiapintaa jää näkyviin, sitä avarammalta tila tuntuu. 
Myös siivooja kiittelee vapaata lattiapinta-alaa!


kuva: muuto 
Aina huonekalujen kiinnittäminen seiniin ei kuitenkaan syystä tai toisesta ole mahdollista. 
Lähes yhtä ilmava ratkaisu on korkeajalkaiset kalusteet.


Eteistä kannattaa sisustaa kuten kaikkia muitakin huoneita. 
Miettiä, mikä on tilan katseenvangitsija, mitä haluaa korostaa ja mitä häivyttää. Koska eteisissä on usein jo pelkän tavaramäärän takia paljon visuaalista tapahtumaa, kannattaa sisustus pitää verrattain yksinkertaisena. Suuret pinnat ja yksinkertaisen muodot rauhoittavat tilaa.kuva: alvhem

Avonaulakossa olevat vaatteet ja kengät saa häivytettyä mainiosti käyttämällä taustalla värikästä, kuviollista tapettia. 


Toinen aivan yhtä hyvä vaihtoehto on korostaa esillä olevia vaatteita. 
Nämä tennarit muodostavat kuin taideteoksen yksiväristä pintaa vasten.

Eli harkinnan mukaan voi valita häivyttääkö vai korostaako esillä olevia vaatteita.

kuva: hitta hem

Peilistä voi tietysti tarkistaa ulkonäkönsä ennen ulos astumista, mutta sisustuksellisestikin sillä on merkityksensä eteisessä. Peili avartaa pientä tilaa ja toistaa samalla valaisimien kajon. Peili kannattaakin ehdottomasti asentaa aina sellaiseen paikkaan, jossa se peilaa jotain kaunista. 


kuva: ikea livet hemma

Oikean kokoinen matto pysäyttää kuran, mutta viimeistelee myös sisustuksen tyylin. Liian kapea matto saa tilan näyttämään entistäkin pienemmältä. Hyviä luonnonmateriaaleja eteismattoon ovat sisal ja villa. Molemmissa matetiaaleissa on luonnostaan likaahylkiviä ominaisuuksia, jotka tekevät matoista helppohoitoisia ja pitkäikäisiä.

Tuleeko teillä mieleen lisää vinkkejä?

Karin
16 kommenttia:

 1. Eli huomenna laitetaan samalla kuntoon myös meidän eteinen? 😃

  VastaaPoista
 2. Eteisemme tarvitsee muutosta kipeästi, kun vaan ois aikaa tehdä se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta hei, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tai jotain ;)

   Poista
 3. Vau miten inspiroiva blogi nimimerkin takaa löytyikään, tänne pitää tulla vierailulle toistekin!

  VastaaPoista
 4. Meidän nykyinen eteinen on tilava mutta muuten kaikkea muuta kuin edustava, mutta minkäs teet, kun vika on pintamateriaaleissa ja asuu vuokralla :( Olen yrittänyt hämätä ihmisiä ripustamalla seinille taidetta ja täyttämällä tuulikaapin viherkasveilla, jotta huomio kiinnittyy kaikkeen epäoleelliseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sitähän tää homma on. Hämäämistä ja illuusioita =D Olispa kiva nähdä joskus kuvia, että onko tilanne tosiaan niin paha ulkopuolisin silmin. Joskus oma silmä takertuu asioihin, joita muut eivät edes huomaa. Toisaalta, joskus kyllä toisinkin päin =D

   Poista
  2. Pieni vilaus alaeteisen ja tuulikaapin pinnoista näkyy ainakin yhdessä vanhassa blogipostauksessa, jos haluat päästä kauhistelemaan mm. huonosti yhteensopivia seinä- ja lattialaattoja. Lisää siihen mielessäsi vielä väliovissa olevat ruskeaksi sävytetyt kuviolasit, jotka kuvassa vaikuttavat ehkä enemmän kirkkaalta lasilta ;)
   http://exminimalist.blogspot.de/2013/04/kenkakaappi.html

   Poista
  3. No joo, uskotaan! Aika teatraalista saisi heittää saadaksen tunnelman aivan eriksi =D =D

   Poista
 5. Meillä on uudessa talossa panostettu aika paljonkin eteiseen ja sisäänkäyntiin ylipäänsä. Nykyisen kodin ahdas (siis meille ahdas, ei varmaankaan normaaliperheelle ahdas) eteinen oli yksi suurimipia syitä miksi uuteen rakennusprojektiin ylipäätään lähdettiin! Niinpä meillä on tosiaan panostettu tilantunteeseen, ja sellaiseen wau-efektiin :-D Tulossa on korkeaa tilaa, paljon ikkunapinta-alaa jne. Ja musta paneliseinä, joka vähän sotii sitä avaruus-ajatusta vastaan. mutta toisaalta tykkään siitä muuten :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa hyvältä! Toimiva eteinen on oikeasti sellaista arjen luxusta. Minä ainakin arvostan sitä enemmän kuin vaikkapa erillistä TV-huonetta. Johtunee siitä, etten nyt mikään tolkuton tv:n katsoja ole... Mutta lapsiperheen eteinen sen sijaan on kovalla käytöllä. Hervoton määrä rompetta (lue: vaatteet + harrastusvälineet) yhdistettynä usein käyvään oveen =D

   Poista
 6. Tuo ekan kuvan eteinen on aivan ihana, alkoi heti himottaa tehdä muutoksia meidänkin eteisessä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tyylikäs! En ole muuten törmänny mustiin lankahyllyihin koskaan. Pitäis varmaan itse maalauttaa.

   Poista
 7. No hei! Kivoja ideioita, kiitos! Tuon yhden kuvan mustavihreävalkoisen kielotapetin nimeä ja valmistajaa tiedustelisin. Jossain muuallakin olen siihen törmännyt mutta en muista missä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kristiina. Tapetti on Sandbergin Liljekonvalj. Todella viehättävä tapetti onkin :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!