22.1.15

Ihan kamala vai kamalan ihana - korkkilattia


Korkki lattiamateriaalina jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Toiset vihaavat, toiset rakastavat. 
Vihaaminen liittyy ehkä enemmänkin korkin ulkonäköön, sillä korkkilattian lyömättömän hyviä ominaisuuksia ei kai kukaan pysty vihaamaan.
Korkki on erittäin ekologinen valinta. Korkkia saadaan korkkitammen kaarnasta, 
joka kuoritaan vuosittain käsin vahingoittamatta itse puuta. Uusi kaarna kasvaa 
puuhun vuosittain tehden korkista todellisen uusiutuvan luonnonvaran.Korkilla on luonnostaan ominaisuuksia, joita ei ole pystytty synteettisesti kopioimaan. 
Korkin kaarnan pinnalla on nimittäin 40 miljoonaa korkkisolua neliösenttimetriä kohden. 
Solut muodostavat niin sanotun "mehiläiskennorakenteen", jonka tehtävänä on suojella puuta 
rajuilta sää ja lämpötilavaihteluilta. Korkkilattia tuntuukin jalan alla todella lämpimältä eikä se välttämättä tarvitsekaan alleen lattialämmitystä kuten useimmat muut lattiamateriaalit.


Lämpimyyden lisäksi yksi korkin luonnollisista ominaisuuksista on sen toimiminen äänieristeenä. Korkkialattiat ovat äärimmäisen hiljaisia ja vähentävät myös äänten kulkeutumista huoneesta toiseen. Kukapa ei arvostaisi rauhallista ja harmonista äänimaailmaa kotonaan?

Korkkilattioiden iskunvaimennuskyky on vertaansa vailla. 
Eniten korkkilattia ilahduttaakin tiloissa, joissa seistään pitkään kuten esimerkiksi keittiössä.
Korkkilattioiden ulkonäköasioista voidaa olla tietysti montaa mieltä. 
Itse tunnustan tykkääväni aika lailla myös paljon parjatusta luonnonvärisestä korkkilattiasta. 

Tietysti lämminsävyistä lattiapintaa pitää kompensoida muilla sisustusvalinnoilla, ettei tilasta tule läkähdyttävän lämpimän tuntuista.Luonnonvärisen korkki ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto! Korkkilattiastakin löytyy runsaasti erilaisia sävyvaihtoehtoja aina vaaleasta hyvinkin tummaan.

Lisäksi erilaisia kuosivaihtoehtoja on runsaasti tarjolla. Muitakin kuin se imoitustauluista tuttu raekorkki. Joka sekin on viehättävä, omalla tavallaan.


Korkkilattia voidaan asentaa kaikkiin kodin kuiviin tiloihin. Lattiaa on saatavana sekä kiinteästi alustaan liimattavina että uivina lukkopontillisina laattoina. Viimeksi mainittujen lukkopontillisten laattojen neliöhinta on n. 40-50 €. Korkkilattia on hyvin pitkäikäinen, joten elinkaarikustannukset jäävät tässäkin hyvin kohtuullisiksi.

Ihan kamala vai kamalan ihana?

Karin

kuvat: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10


// Markkinoilla on myös vinyylikorkkilattioita, jotka erityisesti puhekielessä muuttuvat hieman harhaanjohtavasti myös korkkilattioiksi. Vinyylikorkkilattiassa on korkkialusta ja kulutuspintana vinyyli, jossa on usein jokin puu- tai laattajäljitelmäkuosi.

12 kommenttia:

 1. Korkki oli toinen vaihtoehto, mutta Forboon päädyimme.

  VastaaPoista
 2. Kivalta näyttää ja hyvää tätä vuotta sinne :)

  VastaaPoista
 3. Tämä kommentti ei liity tähän juttuusi, mutta kiitos nerokkaista sanoistasi Coco Sweet Dreams -blogissa koskien tunteita ja tiloja. :) Sait aikaan meillä muutoksen vyöryn. Lisää asiasta blogissani:

  http://www.lily.fi/blogit/koivumaa/kun-tunne-valtasi-tilan

  t. Tuikkunen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuikkunen, huii mikä kommentti! Toivottavasti muu perhe ei löydy mun oven takaa ;) Kiva blogi sinulla, siirryin heti lukijaksi.

   Poista
 4. No ilman muuta kamalan ihana :). Voisin hyvinkin käyttää korkkia lattiamateriaalina, ja olenkin sitä pienimuotoisesti käyttänyt. Piharakennuksemme lämpimään varastoon, josta tehtiin työhuone, valittiin juuri korkki. Siksi, että se tuntuu ja näyttää lämpimältä, eikä kopise. Portugalissa käydessäni näin paljon kauniita, korkista valmistettuja käyttöesineitä, kuten laukkuja jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkki tuntuu just niin ihanan lämpimältä, että mä ihan tosissani käänsin monta kertaa lattialämmityksen termostaattia matalemmalta ennen kuin huomasin, ettei se ole edes päällä :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus! :) Itse olen arvellut vierastavani korkkia nimenomaan sen perinteisen värin vuoksi, mutta nykyisinhän sitä saa ihanammissa, vaaleammissakin sävyissä. Joten kyllä, voisin kelpuuttaa - vaaleana. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!