18.1.15

Aliarvostettu ja unohdettu linoleum


Yksi suosikkini pintamateriaaleista on ehdottomasti linoleum. Tämä aivan loistava, ekologinen ja pitkäikäinen lattiapäällystevaihtoehto unohtuu harmittavan usein rakentajien ja remontoijien mielestä  materiaalivalintoja tehtäessä. 

Useille sanasta "linoleum" taitaa tulla mieleen joko parhaat päivänsä nähnyt sairaalan käytävä tai ankea toimistotila.  Kuinka väärässä he ovatkaan! 

Vaikka linoleum on yli 150 vuotta vanha keksintö, se on enemmän kuin tätä päivää!


Linoleumin valmistajia on tietysti useita, mutta minä puhun tässä yksinomaan sveitsiläisen 
Forbo Flooringin tuotteista, sillä tunnen ne parhaiten.


Ensinnäkin linoleum on täydellinen valinta ympäristötietoisille. 
Suomen myydyin linoleum-lattiapäällyste, Forbo Marmoleum valmistetaan 97% luonnon raaka-aineista: pellavaöljystä, puujauhosta, juutista, hartsista ja ympäristöystävällisistä pigmenteistä. 

Erityisen ympäristöystävälliseksi Marmoleumin tekee se, että se on valmistettu pelkästään luonnosta saaduista raaka-aineista, joista monet ovat vuosittain uusiutuvia. Esimerkiksi pellava- ja juuttisadot korjataan vuosittain kuten  esimerkiksi vehnä. Hartsin uuttaminen on jatkuva prosessi ja puujauhe on eurooppalaisia tuontatometsiä hyödyntävän sahateollisuuden jätettä.

Pitkäikäiset linoleum-lattiat kestävät käytössä 20-30 vuotta, hyvin hoidettuna jopa pidenpäänkin. Käytön jälkeen luonnonmateriaaleista valmistetun linoleumin hävittämisestä ei tarvitse potea huonoa omatuntoa, sillä se hajoaa luonnossa.Forbo Marmoleumia myydään kolmessa eri muodossa; rullatavarana, laattoina ja kotitalouksissa paljon käytettyinä korkkipohjaisina, pontillisina laattoina. Viimeksi mainitut Click-laatat ovat aivan yhtä helppoja asentaa kuin esimerkiksi laminaatti- tai parkettilattiat.

Marmoleum Click -laattoja on saatavana kahta eri kokoa (30 x 30 cm ja 90 x 30 cm) 
ja peräti 29 erilaista värisävyä. Yksivärisen lattian lisäksi eri kokoja ja sävyjä vaihtelemalla voi sommitella niin ajattomia kuin leikkisiäkin lattiapintoja.Lattiamateriaalina linoleum tuntuu jalan alla mukavan pehmeältä ja lämpimältä. Sen on lisäksi varsin helppohoitoinen. Entisaikaan linoleum-lattiat tarvitsivat säännölliset vahaukset, mutta nykyään lattioita ei vahata enää lainkaan. Normaali nihkeällä pyyhkiminen riittää mainiosti.

Materiaalina linoleum on antistaattinen ja siksi helppo pitää pölyttömänä, mikä helpottaa allergikkojen ja astmaatikkojen elämää.Hankintahinnaltaan Marmoleum Click -laatat pyörivät suunnilleen viidenkympin neliöhinnoissa. Hinta-laatusuhde on kuitenkin varsin kohdallaan, kun mietitään tuotteen pitkäikäisyyttä, käyttömukavuutta ja ekologisia arvoja. Linoleum sopii mainiosti ympäristöystävälliseen ajanhenkeen. Toivottavasti vielä rautakaupat tajuaisivat sen. Itse olen nimittäin valitettavasti törmännyt myyjiin, jotka eivät ole erottaneet linoleumia vinyylistä. Joten linoleumin ostajalle toivotan kärsivällisyyttä ja tsemppiä. Pitää itse tietää mitä haluaa.

Olisipa kiva kuulla minkälaisia kokemuksia teillä on nykyaikaisista linoleum-lattioista!

 Karin

kuvat: Forbo | vtwonen


// Linoleum-lattiapäällysteet saattavat hieman kellertää alussa. Väri tulee hapettuneesta pellavaöljystä, joka värjää pinnan kun se kuivataa. Kellertävyys katoaa parin viikon sisällä luonnonvalon vaikutuksesta. Tämä kannattaa huomioida myös mallipaloja katsoessa. Monessa rautakaupassa mallit säilytetään tiiviisti päällekkäin, joten ne saattavat näyttää selvästi kellertävämmältä kuin mitä lattia oikeasti tulee näyttämään.

20 kommenttia:

 1. Kun sitten joskus kyllästyn tähän valkoiseen lattiaan, mulla on kaksi vaihtoehtoa: linoleum tai Bolon. Tämä on päätetty! 😃

  VastaaPoista
 2. Forboa tummanharmaana löytyy alakerrasta, lukuunottamatta kylppäriä ja kodatia

  VastaaPoista
 3. Kuinkas esim. lattialle kaatunut koiran vesikuppi suhteutuu click laattojen sauman kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Click-laatan saumathan on tietysti arin paikka seisovalle vedelle, kuten laminaateissa ja parketeissakin. Satunnaisista kosteuksista linoleumlattia ei ole ollut moksiskaan.

   Poista
 4. Oli kovasti harkinnassa kun rakensimme. Parketti kuitenkin voitti. Nyt lähtisin ehkä enemmänkin laattapintaa korvaamaan tällä kuin parkettia - olen puu- ihminen. Lino on kaunista ja jännittävää, tosiaan vähän kalliin oloista. Itse muistelen nuoruuteni siivouskeikkoja, kun linolattioita varattiin ja tehtiin peruspesuja ja vahanpoistoja koneilla - tämä mielikuvaan varmasti vaikutti negatiivisesti. Oletukseni raskaan sarjan huollosta näköjään on vanhentunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin. Aika vahvasti muistikuvissa on nuo entisajan koneelliset vahaukset, joita ei tosiaan nykyään enää tarvita. Toisaalta ystäväni asuu -59 rakennetussa talossa, jossa on alkuperäinen linoleum eteisessä. Se on edelleenkin aivan huippukunnossa eikä sitä olla vahattu kai vuosikymmeniin enää :)

   Puu on myös minun suosikkejani. Toisaalta linoleum yhdistettynä puuhun on todella kaunista, kuten esim. Asuntomessujen Skammi-talossa, joss seinät olivat puupaneelia ja lattia linoleumia.

   Poista
  2. Meillä ei ole lattioita vahattu kertaakaan 4 vuoden aikana, ihan vaan pesty kun muistettu ;) Ja ihan halpaahan tuo linoleum ei todellakaan ollut, mutta ihhn paras jalan alla, lämmin ja mukava. Ainoa miinus, että jos esim. veitsi tippuu terä edellä lattiaan, tulee jälki.

   Poista
  3. Nykyisia linoleumeja ei kuulukaan vahata, että ihan hyvin on mennyt teillä! Meillä on myös muutama naarmu lattiassa. Tila, missä linoleum on, valmistui remontissa ekana ja vähän liian huolettomasti säilytettiin työkaluja yms. Linoleumin sanotaan myös korjaantuvan itsekseen ajan kanssa, mutta vielä ei ole sellaista näkynyt ;)

   Poista
  4. Juu noh, korjaantuvaa liikettä ei ole näkynyt.

   Poista
 5. Hieno postaus, minäkin harkitsin linoa laattojen tilalle eteiseen, mutta sehän ei kestä märkää. Harmi. Parkettia en siihen kuitenkaan vaihtaisi, sillä olen puuihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei keraamisten laattojen tilalle ainakaan Click-laattaa.

   Tykkään itsekin kovasti puusta, mutta kirjoitinkin tuohon jo aiemmin, että asuntomessujen Skammi-talossa oli käytetty paljon puuta, mutta lattiat olivat linoleumia. Kaunis yhdistelmä niinkin päin :)

   Poista
 6. Eksyin tähän vanhaan tekstiisi sattumalta kun etsin tietoa Lino -lattioista. Onko sulla tietoa noista vaaleanharmaista keittiö + työpiste -kuvista, mikä lattia on kyseessä. Näyttää hillittömän hyvälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole aivan varma, mutta veikkaisin kyseessä olevan Forbon Marmoleum Silver Shadow. Älä muuten hämmästele, jos kaupassa olevat näytteet kellertävät. Linossa käytetty pellavaöljy aiheuttaa alussa kellertävän värin, joka kyllä poistuu UV-säteilyn ansiosta käytössä. Joissain rautakaupoissa mallit on kuitenkin pidetty niin visusti valolta suojattuna, etteivät värimallit oikein vastaa todellisuutta.

   Linoleum on kyllä yksi kivoimmista lattiamateriaaleista mitä tiedän. Sopis mainiosti teidänkin uuteen kotiin tyylillisesti.

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksestasi!
   Näin ajattelinkin tuosta mallista, mutten ollut ihan varma.

   Tuo vaikuttaisi oikein passelilta meidän käyttöömme, vaikka puuta alkuun meinattiinkin. Jotenkin sitten sitä on harhautunut etsimään kaikenlaisia kilpailijoita puulle. Koirien kanssa kun pohtii sitä kestävyyttäkin melkoisesti... :)

   Poista
  3. Meillä on sattuneesta syystä öljyvahattua mäntylattiaa, korkkia, linoleumia ja laattaa. Mänty on tosi pehmeää, mutta toisaalta elämisen jäljet eivät niin siinä haittaa kuin keinoaineissa. Mutta paljon kovempaa kulutusta linoleum kestää. Eikä se silti tunnu niin kovalta kuin laatta. Korkista tykkään kanssa paljon. Se on kestänyt hyvin koiran kiihdytykset, mutta se taas kaipaa mielestäni paljon valoa näyttääkseen hyvältä.

   Poista
 7. Moikka! Onko sinulla tietoa, voiko linoleumia laittaa lasitetulle parvekkeelle? Tila ei ole mikään erityisen märkä, mutta toki kylmä ja ajoittain kostea.

  VastaaPoista
 8. Hei!Kiinnostavaa tietoa linolattiasta. Asuin joskus yksiössä, jossa oli 60-luvulla tehty linolattia. Sen koommin en ole materiaaliin törmännyt, vaikka useamman kerran olen lattiamateriaaleja googlannut.
  Etsin keittiöömme "tuhoutuneen" parketin tilalle lattiamateriaalia, joka kestää sotkuisen perheen kokkailut ja tiskailut. Olisiko Forbon Click tällainen? Vai tykkääkö huonoa vesiroiskeista? Keraamiset laatat pelottavat kovuuden, kylmyyden ja saumojen vuoksi.
  Onko tietoa, saako näihin lattioihin asennusta, jos itse ei rohkene ryhtyä hommaan?

  VastaaPoista
 9. Moi,

  onko sinulla tietoa linoleumin rakennusmateriaalipäästöistä? Vanhetessaan orgaanisella matolla on taipumus erittää hajoamistuotteina erilaisia rasvahappoja ja niiden epäpuhtauksia. Ainakin vanhoissa matoissa on tullut sisäilmaongelmia, jos vanha matto on jätetty uuden lattian alle muhimaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!