30.12.14

Stressiä laskeva sisustus?


Moni lukija on varmaan jo huomannutkin, että sisustusinspiraatiokohteitani yhdistää hyvin usein samat tunnusmerkit. Sisustuksessa on käytetty paljon luonnonmateriaaaleja, etenkin puuta.

Puu on ehdoton suosikkimateriaalini ja siihen on syynsä. Puulla on tutkitustikin ihmiseen merkittäviä psykologia vaikutuksia ja samankaltainen stressiä alentava vaikutus kuin luonnolla. Enkä ole voinut välttyä huomaamasta sitä henkilökohtaisestikaan.

Yle uutisoi tänään aiheesta kertoen, että esimerkiksi vanhainkodissa puumateriaalien käyttö on lisännyt vanhusten sosiaalisuutta ja kykyä havainnoida ympäristöään. Potilashuoneessa riittävä määrä puumateriaalia laskee sydämen sykettä ja kohentaa mielialaa. Toivoisinkin puunkäytön tulevaisuudessa lisääntyvän julkisissa tiloissa: päiväkodeissa, kouluissa, terveyskeskuksissa ja vanhainkodeissa. Tiloissa, jotka erityisesti vaikuttavat käyttäjiensä hyvinvointiin. 

Jo puun koskettaminen tuo mielihyvää ja vaikuttaa rauhoittavasti. Puusta haihtuvilla yhdisteillä on myös mahdollisesti roolinsa hyvinvoinnin lisääjänä. Hienoinkaan jäljitelmä ei voi siis antaa niitä vaikutuksia, mitä oikea aito puumateriaali voi tarjoaa. Tämän vuoksi suosittelenkin ensisijaisesti aina esimerkiksi lattiamateriaaleissa aitoa puuta, tai muuta luonnonmateriaalia, laminaatin sijaan. 

Puumateriaalit vaikuttavat myös huoneilmaan tasaamalla huoneilman kosteutta. Mitä enemmän talon näkyvissä sisärakenteissa on käytetty puuta, sitä varmemmin sisäilman kosteus pysyy terveyden kannalta ihanteellisella tasolla eli 30-55 prosentissa. Lisäksi puumateriaalin pinta estää homeiden ja bakteerien kasvua.

Eli näillä sanoilla, saatte jatkossakin ihailla valitsemiani ihanan puisevia kohteita.


Tässä japanilaisen arkkitehdin Chikara Ohnon kohteessa on upeasti yhdistetty runsas puun käyttö selkeisiin betonipintoihin. Kaunista, viihtyisää ja rauhallista. 

Karin

kuvat: Dezeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!