4.9.14

Trendistä toiseen


On aika noloa tunnustaa olevansa sisustussuunnittelijaksi varsin trenditön tyyppi. Joskus uudet tuttavuudet ovat alkajaisiksi kysäisseet "teillä taitaa sisustus vaihtua aika tiuhaan?". 
Ei ole vaihtunut. Tai miehen mielestä kyllä, mutta hänellä on ihan omanlaisensa ajantaju. Oma tyylini on pysynyt aika samanlaisena vuosikaudet eikä tarvetta jatkuviin vaihdoksiin 
ole ollut. Meillä on oikeasti ollut olohuoneessa kohta 11 vuotta samat säilytyskalusteet. Sohvakin taitaa tulla jo täyden kympin ikään. Se on kyllä saanut välillä uudet päälliset niskaansa. Mutta on edelleenkin aivan erinomaisessa kunnossa. Sohvan jalkojen kanssa meillä oli kyllä ongelmia joku aika takaperin. Soitin sohvatehtaalle ja kerroin asiasta. Mitä he tekivät? Lähettivät melkein kymmenen vuotta vanhaan sohvaan uudet jalat. 
Kyllä takuu toimii. Kiitos Adea! 

Sisustustrendejä tulee tietysti seurattua niin lehdistä kuin blogeistakin. Haluan olla perillä uusista materiaaleista ja tuotteista. Ja vaikka olenkin turhaa kuluttamista vastaan, ei kuluttaminen oikeasti lopu eikä sen pidäkään loppua. Ihmisten tarpeet ja elämäntilanteet muuttuvat, käytössä pinnat kuluvat ja joskus halutaan puhtaasti vain vaihteluakin. Liputan viisaan kuluttamisen puolesta. Harkittuja ostoksia, oikea tuote oikeaan paikkaan. Laadukkaista materiaaleista hyvin suunniteltu tuote kestää hyvin aikaa ja käyttöä. Pitkäikäisyyttä lisää vielä tuotteen monikäyttöisyys ja mahdollisuus tarpeen mukaan muunnella tuotetta. Loistoesimerkki muuntelukyvystä ja pitkästä käyttöiästä Muuramen kalusteista, jotka ovat Pirkko Stenrosin käsialaa vuodesta 1954. Ei voida haukkua hetken trendiksi!

Pitkäikäisyyden salaisuus on myös oikein valitut laadukkaat materiaalit. Materiaalit, jotka toimivat siinä käytössä, mihin ne on tarkoitettu, näyttävät hyvältä ja vielä tuntuvatkin hyvältä. Uskon itse luonnonmateriaaleihin. Puu on yksi ehdottomista suosikkimateriaaleistani. Se on materiaalina kestävä, meille Pohjoismaissa helposti saatavissa, sen työstäminen on helppoa ja yksi tärkeimmistä eduista on sen muunneltavuus. Kuluneen puupinnan voi hioa ja käsitellä uudelleen. Puulla on myös yksi hämmentävä hieno ominaisuus, jonka vuoksi sen käyttöä voi vilpittömästi suositella. Sen  käyttö nimittäin tutkitusti laskee stressiä ja alentaa sykettä. Lisätietoa tästä voi lukea Puuinfon sivuilta. 

Mihin tämä jaarittelu johtaa? Siihen, että toivoisin tulevaisuuden trendin olevan kestävä ja eettinen kuluttaminen. Meillä on Suomessa siihen huikeat mahdollisuudet. Kotimainen design on tunnetusti hyvin käyttäjälähtöistä ja toimivaa. Voimme olla varmoja, että tehtaat toimivat eettisin perustein ja ympäristöä kunnioittaen. Ostamalla suomalaista tuemme myös suomalaista työtä.

Suosittelen lämpimästi pistäytymään ensi viikolla alkavilla Habitare -messuilla. Vuoden suurimmassa sisustusalan tapahtumassa on näytillä täysi kattaus mainioita uusia tuotteita ja vanhoja klassikoita. Itse odotan eniten nuorten muotoilijoiden Protoshop näyttelyä sekä elinkaariajatteluun keskittynyttä EcoDesign näyttelyä. 

Karin

1 kommentti:

  1. Paljolti tuttuja ajatuksia. Oma sisustus on kokeilevaa ja tykkään testata eri materiaaleja omassa kodissa. Huonekalut on kuitenkin aika samoina vuodesta toiseen, jotain pientä toki vaihtuu. See you tomorrow :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!